Jonge bromfietser overlijdt na ongeval in Heestert

De 17-jarige Dylan Lommens uit Waarmaarde is in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gekomen na een verkeersongeval in Heestert, een deelgemeente van Zwevegem. De jongeman kwam in botsing met een wagen en overleefde het ongeval niet. In Zwevegem gebeurden nog twee ongevallen.

De vrienden van Dylan kunnen moeilijk vatten dat ze hun kameraad kwijt zijn. © foto EVS

De feiten deden zich voor omstreeks 2.30 uur in de Zwevegemse deelgemeente Heestert. Dylan reed met zijn bromfiets in de Vierkeerstraat toen het tot een aanrijding kwam met een personenwagen. “De bromfietser reed aan de verkeerde kant van de weg”, zo bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk. “De bestuurder van de wagen, een man van 23 uit Anzegem, probeerde hem nog te ontwijken, maar dat lukte niet meer. Hij legde een alcoholtest af en die was negatief.”

De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar konden de jongen niet meer redden. Er werd een verkeersdeskundige aangesteld om de omstandigheden te onderzoeken.

De nabestaanden blijven met veel vragen achter. Ze kunnen niet begrijpen dat het ongeval gebeurde nadat Dylan verkeerd reed. “Dylan zou zoiets nooit doen. Hij hield zich altijd aan de regels en drinken deed hij ook niet. We kunnen echt niet geloven dat hij verkeerd zou rijden”, zeggen Enrico Druart uit Heestert, Angio Bruyneel uit Bossuit en Alain Puystiens uit Oostrozebeke. Op de plaats waar hun vriend ‘s nachts overleed legden de vrienden vrijdagnamiddag bloemen neer.

“Op weg naar huis ben ik hier nog gepasseerd. De ambulance was er. Ik zag nog iemand liggen. Had ik toen maar geweten dat het Dylan was, dan zou ik direct gestopt zijn”

“Dylan was een super goede gast en een enorm goede maat. We hoorden en zagen hem veel. Het is echt verschrikkelijk. Jammer genoeg kunnen we niet veel meer doen, maar een bloemetje neerleggen vonden we belangrijk. Hij mag niet vergeten worden”, zegt Enrico. Hij werd bevriend met Dylan toen hij een relatie had met zijn zus Amy. Ook Enrico’s vrienden Angio en Alain werden goede maten van Dylan. “Op weg naar huis ben ik hier nog gepasseerd. De ambulance was er. Ik zag nog iemand liggen. Had ik toen maar geweten dat het Dylan was, dan zou ik direct gestopt zijn”, vertelt Alain geëmotioneerd. “We blijven allemaal achter met heel veel vragen en dat maakt het verdriet nog veel zwaarder”, besluiten de vrienden.

Nog twee ongevallen in dezelfde nacht

Diezelfde nacht was er omstreeks 4.30 uur ook een zwaar verkeersongeval met een personenwagen in Kanaalweg in Zwevegem, ter hoogte van de de Otegemstraat. Een wagen ging daar om nog onduidelijke reden overkop. De 21-jarige bestuurder werd uit het voertuig geslingerd en werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Het parket heeft ook voor dit ongeval een verkeersdeskundige aangesteld.

Eveneens in Zwevegem, in de Pontstraat, belandde een wagen in de gracht. De hulpdiensten kregen omstreeks 2 uur een oproep van toevallige passanten. Zij zagen de wagen in de gracht liggen en er waren bloedsporen op de airbag, maar er was niemand te bespeuren. De hulpdiensten troffen de bestuurder thuis aan met lichte verwondingen. Na het ongeval was hij te voet naar huis gegaan.

“Wees verantwoordelijk”

De drie ongevallen hadden niets met elkaar te maken, maar het is wel hoogst uitzonderlijk dat er op zo’n korte tijd drie ongevallen gebeuren in één gemeente. Alle straten hebben wel een kwalijke reputatie en eerder lieten er al verschillende mensen het leven. “We hebben al heel veel geïnvesteerd in verkeersveiligheid. Zo plaatsten we aan alle invalswegen zoals in de Vierkeerstraat snelheidsremmers”, zegt burgemeester van Zwevegem, Marc Doutreluingne (LB). “We gaan ook blijven inzetten op verkeersveiligheid. Maar net zoals wij onze verantwoordelijkheid nemen, moeten ook de weggebruikers dat doen en dus de wegcode respecteren. Controles wijzen uit dat er op ons grondgebied nog altijd 10 à 15 procent te snel rijdt. Ik roep dan ook de mensen op om hun verantwoordelijkheid te nemen, want ze brengen zichzelf en ook anderen in gevaar”, besluit de burgemeester.

(EVS/BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.