Interieurbedrijf uit Oostende krijgt boete nadat stagiaire met hand in zaagmachine belandde

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft de zaakvoerder van Gabriel Interieur uit Oostende veroordeeld tot een geldboete van 3.600 euro, waarvan de helft met uitstel.

Bij een arbeidsongeval in het atelier in Gistel kwam een toen 19-jarige stagiaire uit Oostende met haar rechterhand in een tafelzaagmachine terecht.

Op 4 januari 2016 begon de leerlinge van het zevende jaar Decor en Standenbouw aan haar stage van twee weken bij het interieurbedrijf. Het meisje moest afvalhout verzagen, maar al op de tweede dag kwam ze met haar rechterhand in de tafelzaagmachine terecht. Haar wijsvinger was geamputeerd en ook duim en middelvinger liepen ernstige schade op. De vinger kon gered worden, maar H.R. ondervindt nog steeds hinder van het ongeval.

Het onderzoek wees uit dat van de machine geen risicoanalyse was uitgevoerd. Bovendien had het meisje geen ervaring met een dergelijke grote machine. Bij de start van haar stage moest ze bij de zaakvoerder zelfs aandringen om uitleg te krijgen over de werking van de zaagmachine. De verdediging vroeg toch de vrijspraak en schoof de zwartepiet door naar de school van het meisje. Uit het stageformulier zou vooraf immers al gebleken zijn dat er sowieso geen begeleiding voorzien was.

De rechter oordeelde dat het woordje uitleg over de werking van de machine absoluut niet volstond. “De stagiaire voerde een opdracht uit die veel te gevaarlijk was”, klonk het in het vonnis. Zaakvoerder A.F. (44) werd uiteindelijk veroordeeld tot een geldboete van 3.600 euro, waarvan de helft met uitstel. Aan het slachtoffer moet een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro betaald worden. Er werd een wetsdokter aangesteld om de precieze omvang de schade te onderzoeken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier