Huis onbewoonbaar na uitslaande dakbrand

© BF
Redactie KW

Een zware uitslaande brand verwoestte in de nacht van donderdag op vrijdag de woning van vijftiger Hans Verbeke langs de Egemstraat. De woning brandde volledig uit. Niemand geraakte gewond, de bewoner en zijn zoon konden tijdig het huis verlaten. “Gelukkig werden we wakker van het lawaai. Want voor hetzelfde geld bleven mijn zoon en ik in de brand.”

De brandweer werd in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 4 uur opgeroepen voor een schoorsteenbrand naar de Egemstraat, de verbindingsweg tussen Pittem en deelgemeente Egem.

Vijftiger Hans Verbeke en zijn 16-jarige zoon lagen te slapen op de benedenverdieping van hun woning in de Egemstraat toen op de zolderverdieping brand uitbrak. “Ik werd wakker van het lawaai en de geur. Gelukkig maar, ander waren we misschien in de brand gebleven. Toen we buiten kwamen zagen we dat het dak al in brand stond”, vertelt Verbeke, die zelf de hulpdiensten verwittigde.

Uitslaande brand

Toen de brandweer aankwam nabij de woning, die op enkele honderden meter van de weg ligt, bleek de situatie heel ernstig te zijn. De vlammen sloegen al snel door het dak van de woning.

“We kregen de melding van een schoorsteenbrand binnen. Maar bij het aanrijden werd onmiddellijk duidelijk dat het om een dakbrand ging. We zagen de vlammen uit het dak schieten”, zegt Rob Nachtergaele, brandweerofficier bij de brandweer van Pittem.

Versterking andere korpsen

Onmiddellijk werden ook nog de brandweerkorpsen van Meulebeke en Wingene opgeroepen om te helpen blussen. Intussen was het een uitslaande brand geworden. De brandweer van Ingelmunster werd gevraagd om de woning met spots te komen verlichten, zodat de bluswerken langs het donkere wegje op een veilige manier konden gebeuren.

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de schade aan de woning heel erg groot is. Zo brandde een groot gedeelte van het dak van de meer dan honderd jaar oude woning af. “Ook op de benedenverdieping is de schade groot”, bevestigt Nachtergaele.

Slachtofferhulp

Bewoner Hans Verbeke en zijn zoon werden onmiddellijk na het voorval opgevangen door de politie, burgemeester Ivan Delaere (CD&V) en mensen van Slachtofferhulp. “Ik woon hier nu twintig jaar. Het is natuurlijk jammer wat er gebeurd is, maar we leven nog. En we werden heel erg goed opgevangen”, aldus Verbeke. Hij zal de komende maanden zeker elders moeten wonen. “Ik kan gelukkig bij familie terecht.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier