Huis in Moorslede onbewoonbaar na zware brand, 83-jarige vrouw ongedeerd

De brandweer had de handen vol om het vuur te bedwingen. © Jan Stragier
Philippe Verhaest

Een korte, maar hevige brand heeft de woning van de 83 jaar oude Antoinette Verbeerst vernield. Niemand raakte gewond, maar het huis is onbewoonbaar.

De brand brak iets voor 17 uur uit. Bewoonster Antoinette Verbeerst (83) had net haar vrienden Astrid Pattyn (84) en André Guillemyn (70) op bezoek voor een kopje koffie toen het drietal opgeschrikt werd door een doffe knal. “We hadden meteen door dat die vanop zolder kwam”, reageert André, die aan de overkant van de straat woont.

“Enkele minuten later volgde een nieuwe knal. Zonder aarzelen zijn we naar buiten gesneld en zagen we al rook door het dak komen. De huishoudster, die net op dat moment in de woning van Antoinette aan het werk was, kwam ook naar buiten gelopen en schreeuwde dat er brand uitgebroken was. Ik ga elke dag twee keer langs bij Antoinette. Achter haar woning bewerk ik wat land en ik voer ook klusjes uit in haar huis. Ergens ben ik blij dat ik er net was. Zo heb ik haar kunnen helpen.”

Antoinettes bezoekers verwittigden meteen de hulpdiensten en buurvrouw Els Lecluyse, die net op het moment van de brand per fiets voorbij kwam, ontfermde zich meteen over de bejaarde dame. “We hebben haar proberen te kalmeren en iets verderop een stoel aangeboden. Ze was erg aangeslagen. Logisch, ze zag haar vertrouwde thuis in vlammen opgaan.”

André Guillemyn. (foto PVH)
André Guillemyn. (foto PVH)© PVH

Niemand raakte gewond, maar Antoinette was in shock door de gebeurtenissen. Ze werd voor verzorging naar AZ Delta in Roeselare overgebracht.

Ook burgemeester Ward Vergote kwam ter plaatse. “Terugkeren naar haar woning behoort niet tot de mogelijkheden”, zegt hij. “Daarvoor heeft het vuur te veel schade aangericht. Het hele dak is verwoest en ook de eerste verdieping heeft averij opgelopen. In eerste instantie zullen Antoinettes zonen haar onderdak aanbieden, maar indien nodig kunnen wij met de gemeente voor een crisiswoning bezorgen. We staan voor haar klaar.”

De brandweer vermoedt dat het vuur ontstaan is door een defect aan de elektrische leidingen. De vele brandbare spullen op de bovenverdieping zorgden ervoor dat de vlammen zich snel konden verspreiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier