Huis in Kortemark onbewoonbaar door brand, slapende bewoner gewekt door buren

© JH
Redactie KW

Een woning in de Koutermolenstraat in Kortemark is onbewoonbaar na een brand afgelopen weekend. De 32-jarige papa lag toevallig beneden te slapen en werd tijdig gewekt door buren. “Ik zelf en de kinderen waren in de Efteling voor een weekendje. Dat viel in het water”, zegt de 33-jarige mama.

De brand werd zaterdagnacht rond 1.30 uur opgemerkt. Het was buurman Didier die als eerste alarm sloeg. “Zelf was ik al gaan slapen toen er plots aan de deur gebeld werd”, zegt hij. “Het bleek het meisje te zijn die hier thuiswacht. Zij had vlammen gezien. Door hard op de ramen en de deur te kloppen konden we onze buurman wakker maken. Hij lag beneden te slapen en wist niet wat er gebeurde.” De brandweer was snel ter plaatse en bluste het vuur dat woedde op de bovenverdieping. Dat vuur ontstond in de slaapkamer van de ouders. Op de ganse bovenverdieping is er evenwel brand- en rookschade. Elders is er waterschade. De villa is dan ook tijdelijk onbewoonbaar.

Weekend Efteling

Dat er op het ogenblik van de brand niemand aanwezig was op de bovenverdieping, en al zeker niet in de slaapkamer van de ouders, is een groot toeval. “Ik was met onze kinderen, een jongetje van 20 maanden en een meisje van 4 jaar, op weekend in de Efteling”, zegt de mama. “We waren daar samen met mijn ouders en hun zussen. Mijn man (32) was thuis gebleven. Hij is zaterdagavond in slaap gevallen in de zetel en was daarom gelukkig niet boven toen het in de slaapkamer begon te branden. Toen hij me opbelde dat het gebrand had verliet ik meteen het vakantiepark in de Efteling. De kinderen zijn daar gebleven bij mijn ouders en zussen. Zo viel hun weekend waar ze zo lang naar uitkeken toch niet in het water. We wilden hen de commotie van de brand ook besparen. Zelf ben ik ‘s nachts teruggekeerd met mijn zus en schoonbroer. Gelukkig moest ik zelf niet rijden want de rit van meer dan 2 uur zou moeilijk verlopen zijn achter het stuur.”

Buren erg dankbaar

Na de bluswerken deden de ouders een rondgang in hun woning. “De schade is toch aanzienlijk. De hele bovenverdieping is aangetast en moet hersteld worden. Onze woning is dus zeker weken onbewoonbaar al is het op dit moment moeilijk inschatten hoe lang. Ook over de oorzaak weten we nog niets maar die zou bij een probleem met elektriciteit liggen. Voorlopig kunnen we slapen bij familie. Onze zorg gaat nu ook uit naar onze kindjes. We willen hen de confrontatie met de brand besparen. We beseffen tegelijk ook dat het nog veel erger kon zijn. Daarom moeten we onze buren danken voor hun snelle reactie.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.