Helikopter maakt buiteling bij noodlanding in Torhout

De helikopter kwam in een weide nabij het Kasteel d'Aertrycke terecht. Hij was perte totale. © JS
Johan Sabbe

Bij een noodlanding in een weide nabij het Kasteel d’Aertrycke in Torhout heeft zondagmiddag een helikopter een serieuze buiteling gemaakt. Als bij wonder raakte niemand van de vier inzittenden gewond. Het toestel liep evenwel onherstelbare schade op: het was perte totale.

De helikopter was vanuit Nijlen in de provincie Antwerpen richting Noordzee gevlogen, onder meer om het Nederlandse kustplaatsje Cadzand vanuit de lucht te bekijken. Dat liep allemaal perfect, totdat er koers werd gezet richting Torhout, waar het middagmaal voorzien was in Hostellerie ‘t Gravenhof nabij het Kasteel Wijnendale.

Motorproblemen op weg naar Hostellerie ‘t Gravenhof

Op nog amper enkele kilometers van ‘t Gravenhof kreeg de helikopter motorproblemen. De ervaren piloot reageerde alert en paste de noodprocedure toe. Hij voerde in een weide, toevallig vlakbij het Kasteel d’Aertrycke, een noodlanding uit. Dat gebeurde via het onderstel, waarvan de buizen als een soort ski’s gebruikt werden. Het weiland was evenwel erg drassig en daardoor ging het mis. De buizen boorden zich met hun voorkant in de natte grond en de helikopter maakte met hoge snelheid een bruuske buiteling.

Gelukkig bleven de inzittenden ongedeerd, al waren ze uiteraard hard geschrokken. Ze slaagden erin om de voorruit stuk te trappen en zich zo te bevrijden uit het wrak, dat op zijn zijde gekanteld was. Ze beseften dat ze veel geluk hadden gehad, want dit had voor hen fataal kunnen aflopen. Van hun etentje in ‘t Gravenhof kwam uiteraard niets meer in huis.

Niet vanzelfsprekend om kapotte helikopter weg te halen

Een politiepatrouille van de zone Kouter kwam de vaststellingen verrichten. Een andere helikopter werd opgeroepen om de piloot en zijn drie passagiers op te pikken, zodat ze na het hachelijke avontuur weer huiswaarts konden.

Tegen de avond was nog niet duidelijk hoe de vernielde helikopter van het weiland weggehaald zou worden. Gezien de drassige ondergrond kon er niet zomaar een takelwagen in de buurt komen. De weide is eigendom van de Torhoutse landbouwer Geert De Roo, die in de directe omgeving woont.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier