Grote schade na kabelbreuk aan frituur Smulhoek in Anzegem

Fluvius, de Belgische netbeheerder, is al sinds 07.45 uur maandagmorgen aanwezig om de kabelbreuk te herstellen. © XC
Redactie KW

Aan frituur de Smulhoek in de Kerkstraat in Anzegem brak zondagavond rond 22.30 uur een elektriciteitskabel. Daardoor kwam geen 230 volt maar 400 volt door de leidingen. De zekeringkast begon te vonken en lichten in het hele huis knipperden. Vermoedelijk zullen heel wat apparaten in de frituur schade geleden hebben door gesmolten kabels en printplaten.

“Nog een week en we zouden sluiten om op vakantie te gaan en dan gebeurt dit”, vertelt een aangeslagen Kenneth Naert (34), de uitbater van de zaak. Zondagnacht sloot de frituur om 22 uur. “Om halfelf leek onze woning wel een spookstad, de lichten begonnen te knipperen. Alle zekeringen zijn gesprongen, er kwamen vonken uit de zekeringkast. We hebben in allerijl onze elektricien gebeld, die onmiddellijk is gekomen. Die kreeg de boel niet aan de praat. Toen hebben we Fluvius (de Belgische netbeheerder, n.v.d.r.) gebeld”, vertelt Kenneth.

De technicus van wacht stelde vast dat bij metingen aan een elektriciteitscabine langs de straat er mogelijk een kabelbreuk was. Alle apparaten zoals de microgolf, friteuses, koelkasten en diepvriezen hebben een veel te hoge stroombelasting gekregen. Hoeveel schade er zal zijn is nog niet duidelijk. “Men heeft ons al gewaarschuwd dat er heel wat schade zal zijn. Maar we moeten nog even afwachten. Fluvius is nu alles aan het openleggen om herstellingen uit te voeren. Pas om 12.00 uur zullen we weer elektriciteit hebben. Dan zullen we zeker zijn”, weet Kenneth.

Deze gebroken kabel veroorzaakte de stroomstoring bij de frituur.
Deze gebroken kabel veroorzaakte de stroomstoring bij de frituur.© XC

De uitbaters van de Anzegemse frituur zullen evenwel de geleden schade kunnen verhalen op Fluvius. “Wie had er nu ooit gedacht dat zoiets bestond, overspanning. Het is dus beter zonder elektriciteit te vallen dan met te veel“, vertelt Kenneth Naert.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier