Groot waterlek op zolder zet bakkerij en ontbijtzaal De Platse in Esen onder water

Dorine Veryser en Philip Depoorter hadden de handen vol met het opkuiswerk.© JH
Dorine Veryser en Philip Depoorter hadden de handen vol met het opkuiswerk.© JH
Redactie KW

De rustdag van bakkers Philip Depoorter (59) en Dorine Veryser (55) van bakkerij De Platse in Esen werd donderdag grondig verstoord. Door een groot waterlek ’s nachts boven de ontbijtzaal stroomde er urenlang water binnen. “Het regende precies binnen in de ontbijtzaal, die helemaal nieuw was. De schade is groot”, zucht het koppel.

Rond 7 uur kreeg het koppel, dat in Koksijde woont en acht jaar geleden de bakkerij overnam van de broer van Dorine die het ouderlijke huis had omgebouwd, een telefoontje van de buurvrouw: “weten jullie dat er water onder jullie voordeur naar buiten stroomt?”

De brandweer werd gebeld en het koppel haastte zich naar Esen. “Eerder in de nacht hadden we om 4 uur al een telefoontje gekregen van de alarmcentrale”, zeggen Philip en Dorine. “Ze hadden ‘iets’ opgemerkt maar er was geen brand noch een inbraak. Mogelijk loos alarm dus. Nu weten we dat het ‘iets’ stromend water zal geweest zijn. Kort voor onze komst vielen de elektriciteit en de camera’s ook uit.”

Het regende binnen

“Als we aankwamen was de brandweer al via een raam binnengedrongen”, vertelt Dorine. “Zij waren al met 6 man aan het kuisen. Het water gutste de voordeur uit. Er stond op een gegeven moment zeker tot 8 centimeter water in het winkelgedeelte van de bakkerij. En dan moet je weten dat het water komt vanop zolder boven de ontbijtzaal.”

“Daar gutste het aan alle kanten naar beneden. Het regende precies. Heel het plafond druppelde. Boven de ontbijtzaal is een oude zolder en daar moet wellicht een waterleiding gesprongen zijn. Door een lek, een koppeling die stuk ging of de vrieskou. We weten het niet. De loodgieter komt later nog eens kijken. Voorlopig is de hoofdkraan afgesloten. Zodat wij kunnen kuisen. Véél kuisen.”

Nieuwe ontbijtzaal

De schade is vooral groot in de ontbijtzaal. Daar liep het water langs alle muren naar beneden om zich dan een weg te zoeken naar het winkelgedeelte van de bakkerij. “Er is veel stuk in de ontbijtzaal. En die is eigenlijk gloednieuw. Het is een nieuw concept dat we vorig jaar startten. Vlak voor de lockdown. Hij is eigenlijk maar ongeveer een maand in gebruik geweest.”

“Onze nieuwe stoelen zijn doorweekt en stuk. Er stond water in alle bestekbakken. Onze meubels hebben urenlang water opgeslorpt. Er liep water in de lampen aan de muur en het behang is kapot. Daarnaast is er ook schade aan deuren. Maar ook in het winkelgedeelte zijn de houten toonbanken aangetast door het water. Gelukkig liepen toestellen geen schade op. Het zal werk zijn voor de verzekering.”

Kuisen op rustdag

Voor Philip en Dorine zat er niets anders op dan zelf de handen uit de mouwen te steken, al kregen ze daar gelukkig wat hulp voor. “En dat op onze rustdag. Donderdag zijn we gesloten. In plaats van rusten is het de hele dag kuisen en schoonmaken zodat we vrijdag terug kunnen openen.”

“Maar ach, we bekijken het ook van de positieve kant. Gelukkig was er geen brand, anders hadden we niets meer moeten schoonmaken.” Ook de politie en stadsdiensten kwamen nog langs. Omdat er veel water op het trottoir stroomde werd daar een flinke laag zout over gestrooid. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.