Groot deel van Hertsberge zonder gas na ongeval met tankwagen

Redactie KW

Niet minder dan 285 gezinnen in Hertsberge moeten donderdag 31 december voorlopig de gaskraan dicht houden. Rond 18 uur op Oudejaarsavond zou het euvel – tijdelijk – van de baan moeten zijn.

Donderdagmorgen om 4.50 uur ramde een – gelukkig lege – tankwagen van een firma uit Zedelgem de gascabine in de Proosdijstraat in Hertsberge. Hierdoor ontstond een gaslek in de middenleiding en moesten alle huizen in een straal van 200 meter ontruimd worden. Zo’n twintig bewoners werden geëvacueerd. Brandweer, politie en Eandis kwamen massaal ter plaatse en rond 6.30 uur was alle gevaar geweken.

De middenleiding van het gasnetwerk wordt voor de duur van de herstellingswerken volledig afgesloten. Hierdoor zullen de bewoners van de 18 straten in het centrum van Hertsberge een tijd lang geen gastoevoer hebben. In de pastorie van Hertsberge is een infopunt ingericht, te bereiken op 050 27 74 87.

Zo’n 285 gezinnen moesten eerst hun gaskraan dichtdraaien alvorens de problemen konden worden opgelost. Een 20 werknemers van Eandis trokken van deur tot deur om iedereen op de hoogte te brengen, in de hoop dan ook dat ze overal iemand thuis zouden vinden. Waar een gaskraan open zou blijven staan, zou de woning met gas gevuld kunnen worden.

Groot deel van Hertsberge zonder gas na ongeval met tankwagen

Eén van de getroffen panden betreft de handelszaak van slagerij-traiteur Taverlani in de Rapaertstraat in Hertsberge. Al hebben ze daar weinig problemen met deze situatie. De uitbater is overgeschakeld op gasbranders met flessen en de bestellingen voor oudejaar en Nieuwjaar komen dan ook niet in het gedrang.

Verwacht wordt dat de noodcabine rond 18 uur opgestart zal kunnen worden. Dan worden alle betrokkenen op de hoogte gebracht van het feit dat ze de gaskraan – en voor sommigen dus ook de centrale verwarming – opnieuw mogen open draaien.

(JVM/FJA – Foto’s JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier