Gezin uit Eernegem moet nacht doorbrengen op rots in zee door bosbranden in Griekenland

Redactie KW

Hevige bosbranden teisterden maandag een groot deel van Griekenland. Aan de kust woekerden hevige branden en dat heeft ook een gezin geweten. “Wij schuilen op een rots in de zee. Met handdoeken voor ons om de rook weg te houden.”

Ze maakten zich maandagavond op hun kamer klaar om daarna beneden te gaan eten in hun hotel in het Griekse stadje Mati. Het moest het laatste avondmaal worden voor het gezin van Isabel Pollet (41) uit Eernegem vandaag naar huis zou vliegen. Maar het verliep helemaal anders dan ze hadden gepland. “Plots viel de elektriciteit hier uit”, vertelt Isabel. “Het enige wat ze ons nog zeiden was: lopen, lopen, lopen!”

Wat er van ons hotel zal overblijven blijft een vraagteken

Isabel vluchtte samen met haar man en twee kinderen van negen en veertien jaar hun hotel uit. Ze volgden de lokale bevolking en liepen richting de zee. Daar zaten ze maandagavond nog steeds vast. Meer dan bang afwachten kunnen ze daar niet doen. “We zien van hier uit dat de brand enorm hevig is. Er zal sowieso heel veel vernietigd zijn. Ook wat er van ons hotel zal overblijven blijft een vraagteken. We weten niet of we onze bezittingen nog terug zullen zien. Maar het voornaamste is natuurlijk dat we ongedeerd zijn. De lokale bevolking is hier geweldig. Die mensen zien dat er enorm veel verwoest wordt, maar blijven ons helpen.”

Het zicht van op de rots waar ze de nacht doorbrengen
Het zicht van op de rots waar ze de nacht doorbrengen© TL

De branden verspreidden zich razendsnel. “Vanmorgen zeiden ze nog dat die nog 70 kilometer weg waren. We moesten ons geen zorgen maken. Maar het moet plots heel snel gegaan zijn. Want een waarschuwing kwam er verder voor ons ook niet. We moesten lopen en hadden verder geen keuze.” Het gezin zal de nacht wellicht op de rots in de zee moeten doorbrengen. “We beschermen ons met handdoeken, want hier hangt wel een dikke rookpluim. We kunnen elkaar zien en de hevige vlammen in de verte. Meer niet.”

Wanneer het gezin terug naar huis zal kunnen is voorlopig niet duidelijk. Hun vlucht stond dinsdag gepland, maar dat zal wellicht niet lukken. “Ik kan echt niet meer zeggen dan dat we hier voorlopig moeten afwachten. We zitten nu op zich wel veilig en zijn ongedeerd. Maar de materiële schade zullen we natuurlijk nog moeten opmeten. Wanneer we dat zullen kunnen doen is echter nog steeds een vraagteken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier