De omgeving rond het bedrijf Frima, een bedrijf dat diepgevroren levensmiddelen fabriceert op de Oostendse Vuurtorenwijk, is momenteel afgesloten. Vrijdagavond ontstond een lek in een tank met ammoniak. Er lekte zo'n 15.000 liter uit de tank. De brandweer is ter plaatse en sloot de buurt af. Er zou geen gevaar zijn voor de onmiddellijke omgeving. Momenteel is de brandweer nog bezig met het wegpompen van het goedje en het ventileren van de ruimtes. Dat wordt volgens de officier van de Oostendse brandweer een huzarenstukje. De opruimwerken zouden wel eens de hele nacht kunnen duren.

Sinds eind januari werd het bedrijf failliet verklaard. De productie ligt sinds eind maart stil. "Momenteel is men in het bedrijf bezig om de installaties te demonteren", vertelt preventieadviseur van de brandweer zone 1, luitenant Van Cleven. "Bij het demonteren van een installatie waar ammoniak door vloeit is er een bepaalde hoeveelheid gelekt. Er zijn ondertussen techniekers toegekomen. Die gaan kijken hoe ze de toevoer van de ammoniak kunnen stoppen. Daarna gaan we het gebouw ventileren.

"Binnen in het gebouw werden hoge concentraties gemeten. Alle dampen die buiten het gebouw treden worden neergeslagen door een watergordijn. Ammoniak is oplosbaar met water. De werken kunnen nog heel lang duren, daar hebben we momenteel geen zicht op. Voorlopig is er geen gevaar voor de onmiddellijke omgeving, al raden we toch aan om geen onnodige risico's te nemen en ramen dicht te houden."

(Belga/JRO)

De omgeving rond het bedrijf Frima, een bedrijf dat diepgevroren levensmiddelen fabriceert op de Oostendse Vuurtorenwijk, is momenteel afgesloten. Vrijdagavond ontstond een lek in een tank met ammoniak. Er lekte zo'n 15.000 liter uit de tank. De brandweer is ter plaatse en sloot de buurt af. Er zou geen gevaar zijn voor de onmiddellijke omgeving. Momenteel is de brandweer nog bezig met het wegpompen van het goedje en het ventileren van de ruimtes. Dat wordt volgens de officier van de Oostendse brandweer een huzarenstukje. De opruimwerken zouden wel eens de hele nacht kunnen duren.Sinds eind januari werd het bedrijf failliet verklaard. De productie ligt sinds eind maart stil. "Momenteel is men in het bedrijf bezig om de installaties te demonteren", vertelt preventieadviseur van de brandweer zone 1, luitenant Van Cleven. "Bij het demonteren van een installatie waar ammoniak door vloeit is er een bepaalde hoeveelheid gelekt. Er zijn ondertussen techniekers toegekomen. Die gaan kijken hoe ze de toevoer van de ammoniak kunnen stoppen. Daarna gaan we het gebouw ventileren. "Binnen in het gebouw werden hoge concentraties gemeten. Alle dampen die buiten het gebouw treden worden neergeslagen door een watergordijn. Ammoniak is oplosbaar met water. De werken kunnen nog heel lang duren, daar hebben we momenteel geen zicht op. Voorlopig is er geen gevaar voor de onmiddellijke omgeving, al raden we toch aan om geen onnodige risico's te nemen en ramen dicht te houden." (Belga/JRO)