Geknapte bovenleiding hersteld, ochtendspits verloopt normaal

Door een geknapte bovenleiding aan de spoorwegovergang in de Bissegemstraat in Heule viel een trein die van Antwerpen naar Poperinge reed omstreeks 21.30 uur stil. Een dertigtal passagiers diende te worden geëvacueerd. De woensdagochtendspits ondervond geen hinder meer van het defect.

Enkele tientallen passagiers moesten de trein verlaten. © NDZ

De brandweer snelde dinsdagavond naar de Bissegemsestraat. Omwonenden hadden een lichtflits opgewerkt aan de trein die vanuit Antwerpen in de richting van Poperinge spoorde en vreesden dat de trein in brand stond.

Bij aankomst van de eerste brandweerwagens bleek van een brand gelukkig geen sprake, maar bleek de lichtflits veroorzaakt te zijn door een geknapte bovenleiding. De trein viel hierdoor stil op de overweg. Een dertigtal reizigers moest worden geëvacueerd.

Gevaar voor elektrocutie

“Er wordt gevreesd dat de bovenleiding op de trein zelf ligt en nog onder spanning staat, waardoor er gevaar voor elektrocutie is. Daarom moet de bovenleiding uit veiligheidsoverwegingen eerst op twee plaatsen geaard en spanningsloos gesteld worden door gespecialiseerde technici van Infrabel. Zodra dat is gebeurd, kunnen we de reizigers op een veilige manier evacueren”, verduidelijkt brandweerofficier Jean-Pierre Demeestere van Fluvia.

Omstreeks 23 uur bleek de situatie veilig en konden de reizigers met hulp van de brandweer de trein verlaten. De groep werd met een bus weggebracht naar het station van Kortrijk, waar ze hun reis konden verderzetten.

Treinverkeer onderbroken

“Als gevolg van de geknapte bovenleiding was het treinverkeer onderbroken op lijn 69 tussen Kortrijk en Menen, alsook op de spoorlijn van Kortrijk naar Izegem (lijn 66). Iets na 23 uur was opnieuw één spoor vrij tussen Kortrijk en Izegem, waardoor treinen alternerend konden passeren”, vertelt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorbeheerder Infrabel.

Technici werkten de hele nacht door en konden de schade herstellen tegen 4.20 uur, waardoor de ochtendspits normaal op gang kwam. (NDZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.