Geen heropening dossier verdronken transmigrant Nicknam Masoud

(iStock)
Redactie KW

Het Brugse parket heropent het dossier rond de verdronken transmigrant Nicknam Masoud (47) niet. Britse journalisten konden dankzij een SD-kaartje in de gsm van de man achterhalen dat hij niet van Irak, maar wel van Iran afkomstig was.

Een cruciaal element in de identificatie van de man, maar geen reden om het dossier te heropenen. “Wij hebben hem geïdentificeerd op basis van de papieren die hij op dat moment bij zich had. Bovendien heeft een wetsdokter hem onderzocht en daaruit is gebleken dat er geen sprake was van een strafrechtelijk feit. Daarom heeft het wat ons betreft dan ook geen zin om de zaak te heropenen”, aldus procureur Céline D’havé.

Het beeld van Nicknam Masoud op zijn buik nadat hij in de Noordzee verdronk raakte afgelopen zomer iedereen. Hi werd op 23 augustus aan het windmolenpark in Zeebrugge aangetroffen. Wellicht had hij geprobeerd om vanuit Duinkerke naar Groot-Brittannië te zwemmen. Aan zijn voet had hij nog één zwemvlies en hij droeg twee broeken over elkaar. Op zijn rug had hij een visnet met plastic flessen, dat als geïmproviseerde zwemvest moest dienen. De man was meer dan wanhopig.

Op de papieren die hij bij had stond dat hij uit Irak was. Maar enkele Britse journalisten van ITV kregen zijn smartphone in hun bezit. Zij vonden een SD-kaartje – dat de politie niet vond – met daarop heel wat foto’s van de man. Daaruit bleek dat hij uit Iran en niet uit Irak afkomstig was. De Irakese ambassade ging dus tevergeefs op zoek naar familie van de man. Of de ambassade van Iran nu hetzelfde zal doen, is onduidelijk. Het parket heeft hen de vraag alleszins niet gesteld.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier