Gebarsten waterleiding zet wijk Grasveld in Kuurne onder water

Het water uit de gebarsten leiding liep al grotendeels weg in de bodem van wijk Grasveld. © CL
Christophe Lefebvre

In Kuurne is de wijk Grasveld maandagnacht volledig ondergelopen, nadat een barst ontstond in een waterleiding. Honderd huizen zaten zonder water en elektriciteit, één wagen was rijp voor de schroothoop.

“We hadden niet eens door dat er iets gaande was, totdat mijn man naar het toilet moest.” Katrien, die in de getroffen straat woont, kijkt beteuterd in naar de modderhoop die is blijven liggen. Een waterleiding barstte open, ter hoogte van de kruising tussen het Grasveld en een wandelpad, waardoor een groot deel van de wijk onder water kwam te staan. “Mijn man probeerde door te spoelen, maar merkte dat er geen water meer was. Toen merkten we ook op dat we geen elektriciteit meer hadden en zijn we buiten gaan kijken. Het is pas dan dat we zagen hoe alles onder water stond.”

“Een auto die op het einde van de straat was geparkeerd, stond volledig onder water”

Katrien bleef van schade gespaard, al was dat niet voor iedereen het geval. “De mensen die hier op het einde van de straat wonen hadden hun wagen op een parkeerplaats gezet, met als resultaat dat hun auto volledig onder water stond”, zucht ze. “Eenmaal het water weg was getrokken, hebben ze geprobeerd hem te verplaatsen maar na enkele meters rijden zijn alle lampjes beginnen knipperen en is hij stilgevallen. We hoorden al dat hij hopeloos verloren was.”

Niet de eerste keer

“Onze woningen liggen wat hoger dan het straatniveau waardoor we van schade gespaard bleven, maar water en elektriciteit is er nog steeds niet. Het is trouwens al de eerste keer niet dat er problemen zijn met het water. Een paar jaar geleden was er aan de andere kant van de straat ook al een lek, waardoor de bewoners van de hoek met de gebakken peren zaten. Hun oprit liep toen volledig onder.”

Ouderdom

Doordat een elektriciteitskast, die in de getroffen zone stond, is beginnen roken werden vier straten van het net afgekoppeld. Ook het leidingwater werd overal dichtgedraaid. Vakmensen van De Watergroep kwamen ter plaatse om het lek te dichten, al bleek dat een stevige klus te zijn. “We hebben een tweede en grotere kraan ter plaatse gevraagd”, klonk het. “De ondergrond is dusdanig zacht geworden dat er geen beginnen aan is. Van zodra we een stuk aarde weggraven, zakt de rest in. Wat de oorzaak van het lek is? Het zou kunnen dat het de ouderdom van de buizen is, maar dat zijn we absoluut niet zeker. Dergelijke modellen hebben een levensduur van 40 à 50 jaar.”

Enkele uren nadat het lek werd vastgesteld, was het water reeds verdwenen. De straat bleef echter bedekt met een dikke laag modder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.