Gasgeur over Maldegem afkomstig van De Bree Solutions

© gf
Redactie KW

De indringende geur die dinsdag bijna de hele dag boven Maldegem hing, was afkomstig van bij de firma De Bree Solutions op het industrieterrein. Bij het kuisen van een tanker zou een kleine hoeveelheid THT zijn vrijgekomen. Dat product zorgde voor de stank, maar is volgens de firma niet schadelijk voor mens of dier.

Dinsdag liepen er zowel bij de PZ Maldegem, de gemeente als bij de gasmaatschappij telefoontjes binnen van verontruste inwoners die geplaagd werden door een indringende gasgeur. Bij verschillende mensen kwam de maatschappij ter plaatse om hun leiding te controleren, maar nergens was een lek te vinden. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de gasgeur afkomstig was van bij De Bree Solutions op het industrieterrein.

Door kuisen tanker

Yves Dupont van De Bree Solutions verzekerde ons dat de gasgeur onschadelijk is. “In 2018 bracht een firma een tanker met spoelwater naar ons bedrijf. Dat spoelwater bevatte THT. Dat product wordt gebruikt bij het opsporen van aardgas. Het goedje verspreidt als het vrijkomt een enorme geur. De firma heeft ondertussen dat spoelwater terug opgehaald. Toen wij de lege tanker kuisten, moeten er nog kleine resten van dat THT in de tanker gezeten hebben. Een kleine hoeveelheid van die stof is voldoende om, als ze vrijkomt, die sterke gasgeur over een grote oppervlakte te verspreiden”, legde Yves Dupont uit. De firma heeft van zodra de eerste klachten binnenkwamen de bewuste tanker afgedekt zodat er geen THT meer kan ontsnappen. De gasgeur zal vanzelf verdwijnen. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier