Felle machinebrand bij houthandel Debeuckelaere, personeel voorkomt ramp

© JH
Redactie KW

Bij houthandel Gebroeders Debeuckelaere in Zarren brak maandagmiddag een felle brand uit in de werkplaats. Een grote machine stond er in brand. Dankzij het snelle ingrijpen van het personeel werd veel erger vermeden.

De brand werd ontdekt op het middaguur in een van de grote loodsen aan de voorzijde van het bedrijf in de Amersveldestraat. Plots vloog een grote frees- en houtbewerkingsmachine in brand. Het gaat om een machine van meer dan 5 meter lang en twee meter breed die in lichterlaaie stond. Dat ging gepaard met een hevige rookontwikkeling waardoor de rook zich over de volledige loods verspreidde en op straat trok.

“Toen wij aankwamen, was het volledig bedrijf gehuld in de rook”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark die opgeroepen was voor een industriebrand. Ook post Diksmuide kwam als versterking ter plaatse met de tankwagen en autopomp.

Brandblussers gebruikt

“Binnen stond een grote machine in brand maar het personeel had zelf al een stuk kunnen doven met brandblussers. Hun ingrijpen heeft absoluut veel erger voorkomen. Rond de machine lag heel wat zaagsel en houtafval dat eveneens in brand stond. Door dat meteen te blussen is veel erger voorkomen. Enkele minuten later zou voldoende geweest zijn om een zware brand in heel het bedrijf te veroorzaken. Nu is de schade ook niet gering. De machine brandde uit en er zijn brandsporen op de vloer en het dak. We konden de rest van de brand vrij snel blussen maar moesten het gebouw nog lange tijd ventileren.”

Bij de brand raakte niemand gewond. De oorzaak ligt allicht bij een kortsluiting aan de machine. Tijdens de brand was er een tijdlang rookontwikkeling in de straat en rond de omliggende huizen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier