Familie en vrienden rouwen na verdrinkingsdood in kanaal: “Hoe kan mijn zoon weg zijn?”

De betreurde Norbert Nsanzimana. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een sympathieke jongen en een harde werker. Iemand die altijd klaar stond voor anderen en steeds een lach op zijn gezicht had, populair ook en knap om te zien. Zo omschrijven zijn vele vrienden en familie Norbert Nsanzimana (21). Hij verdronk maandagavond in het kanaal Bossuit-Kortrijk nadat hij vast kwam te zitten in de planten onder water. “Was ik er maar bij geweest, die avond, dan had ik misschien iéts kunnen doen.”

Het kleine huisje in de Beukenlaan waar Norbert zijn vakanties en weekends doorbracht, heeft zelden zoveel volk gezien. Tientallen familieleden en vrienden van de jongen komen er hun medeleven betuigen. Zijn papa Emmanuel heeft zich even in het voortuintje neergeploft. Zijn jongen is er niet meer, en dat kan hij nog altijd niet vatten.

“Hij is weg. Hoe kan hij weg zijn?”, blijft hij herhalen. Hij had zijn zoon die noodlottige dag nog gezien. “Hij kwam net thuis van zijn vakantiejob en zei dat hij op stap ging met vrienden. Ik maakte mij geen zorgen, maar gaf hem een dikke knuffel en antwoordde dat hij zich moest amuseren. Mijn oudste zoon was een betrouwbare jongeman. Het type jonge gast dat je met een gerust gemoed alleen thuis kan laten of kan vragen om op zijn jongere broer of zus te passen”, vertelt de man geëmotioneerd.

Trots toont hij ons een berichtje van een van de leerkrachten van zijn zoon. ‘Het spijt me enorm om te horen dat Norbert er niet meer is’, schrijft ze. ‘Hij was een jongen met een gouden hart en een plezier om in de klas te hebben. Onze hele klas zal zeker op zijn begrafenis aanwezig zijn.’

Hechte familie

Norbert woonde en studeerde bij zijn moeder in Schaarbeek. Hij leerde voor elektricien en zou in september aan zijn zevende jaar beginnen. Maar zijn weekends en vakanties bracht hij door bij zijn papa in Kortrijk. “Hij was hier graag”, vertelt zijn vader. “Hij bracht dikwijls een grote bende vrienden mee naar huis. Ook in onze familie was hij graag gezien. Zijn grootvader is 103 en woont in Nantes, maar vorige week maakte hij toch nog plannen om zijn kleinzoon te komen bezoeken. Dat was er al een tijdje niet meer van gekomen. Nu zal hij hem nooit meer zien. (stilte) Mijn vader blijft zich afvragen waarom het zijn kleinzoon moest zijn. Aan de telefoon vertelde hij me dat hij had moeten sterven in de plaats van Norbert“, vertelt zijn papa beduusd.

Opa en oma willen naar de begrafenis komen, maar dat willen wij niet“, vult Floribert (19), de broer van Norbert aan. “Opa zou iets aan zijn hart kunnen krijgen en reizen op die leeftijd is gewoon niet veilig.” De jongen weet niet goed wat zeggen en zit wezenloos voor zich uit te staren.

Broer Floribert, vader Emmanuel en vriend Julien, verslagen door het verlies van Norbert.
Broer Floribert, vader Emmanuel en vriend Julien, verslagen door het verlies van Norbert.© AN

We waren heel close, mijn broer en ik“, vertelt hij met een kleine glimlach. “We gingen samen naar festivals en pretparken. Een paar weken geleden zijn we nog naar Walibi geweest. Hij knipte ook altijd mijn haar, al was hij daar niet echt goed in. En hij heeft mij leren rijden. Daar was hij wel heel goed in. (lacht) Hij was deze vakantie bij papa omdat hij een vakantiejob had gevonden in Roeselare. Hij zou daar een goed woordje voor mij doen zodat ik er ook kon beginnen. Ik ben een paar keer mee geweest om te gaan zwemmen in de vaart. Was ik er deze keer maar bij geweest. Dan had ik misschien iets kunnen doen.”

Troebel water

“Waarom heeft niemand iets gedaan?”, vraagt een van de vrienden van Norbert zich af. Er heerst bij de familie veel onbegrip. Er zwemmen dagelijks tientallen mensen op de plek waar Norbert verdronk, ook al is het verboden. Zelfs families met kleine kinderen zijn er geen zeldzaamheid. “Hij is waarschijnlijk verstrikt geraakt in een paar planten“, antwoordt Floribert schouderophalend. “We zullen het nooit zeker weten. Onze neef heeft hem nog proberen te redden. Maar in zijn paniek heeft Norbert zijn been gebroken. Andere mensen hebben nog geprobeerd om hem te vinden, maar het water is er heel troebel. Eens de brandweer wist waar hij was, was het te laat.”

Acteur

De vrienden van Norbert verzamelen bij zijn huis. Ze komen van overal. Schaarbeek, Aalst en zelfs Denderleeuw. Ze blijven buiten staan, om de familie niet te storen en proberen te beslissen welke foto van hun vriend ze willen laten drukken op een T-shirt. “Dat had hij fantastisch gevonden“, verklaart Julien Katengura, die Norbert tien jaar geleden leerde kennen in zijn kerkgemeenschap in Schaarbeek. “Zijn droom was om acteur te worden. We noemen onze vriendengroep de Dopeshakers en maakten samen grappige filmpjes voor op Facebook. Gewoon om de mensen te laten lachen. Maar Norbert nam dat heel serieus. Hij wilde na zijn zevende jaar zelfs proberen om in de theaterschool te komen. Het gat dat hij nu achterlaat zullen we nooit meer kunnen vullen”, besluit hij stilletjes.

De uitvaart vindt plaats op dinsdag 6 augustus om 14 uur in OC De Lange Munte in Kortrijk. Er wordt een pak volk, van overal in Vlaanderen en Brussel, op de plechtigheid verwacht.

Verdronken bij verboden zwempartij met vrienden

Norbert Nsanzimana (21) gaat maandagavond samen met enkele vrienden en zijn neef zwemmen in het kanaal Bossuit-Kortrijk, vlak bij de Kajakclub. Rond 18 uur komt hij in de problemen aan de overkant van het kanaal. Norbert gaat kopje onder en komt niet meer boven. Zijn vrienden verwittigen meteen de hulpdiensten. Duikers van de zone Fluvia slagen erin de twintiger uit het water te halen en reanimeren hem ter plaatse. Norbert wordt nog overgebracht naar het AZ Groeninge, maar overlijdt er later op de avond. Dinsdag maakt het parket van Kortrijk bekend dat de jongeman vast kwam te zitten in de planten en moeilijkheden had door de stroming. De politiezone Vlas betreurt het spijtige ongeval maar benadrukt dat zwemmen in bevaarbare waterlopen streng verboden is. “Net omdat het zo gevaarlijk is”, klinkt het bij woordvoerder Thomas Detavernier. “Mensen houden geen rekening met de onderstroming, gevaarlijke objecten, het aanzuigeffect van boten of het risico op onderkoeling.” De politie voorziet nu extra patrouilles op de plaats van het ongeval. Wie betrapt wordt in het water, riskeert een boete. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier