Evenementenhal Depart onder water na breuk in brandhaspel

Schepen Bert Herrewyn kwam donderdagmiddag even poolshoogte nemen in Depart. Hans Vandenberghe toont hem waar het water naar beneden kwam. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het was even schrikken voor Hans Vandenberghe, exploitant van de Kortrijkse evenementenhal Depart op het Nelson Mandelaplein. Een kapotgesprongen waterleiding op de tweede verdieping zette de hele zaal onder water. “De schade lijkt gelukkig mee te vallen, al zal de noodopvang voor de scholen in de buurt toch tijdelijk moeten verhuizen”, zegt Hans. Of de geplande gemeenteraad begin juli er kan plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

De Kortrijkse evenementenhal Depart op het Nelson Mandelaplein is in de nacht van dinsdag op woensdag helemaal onder water gelopen. Niet het onweer, wel een afgebroken brandhaspel, een op het wanternet aangesloten brandslang, op de tweede verdieping was de boosdoener. “Wij waren hier dinsdagavond nog tot 18.30 uur en toen was er niets aan de hand”, vertelt Hans Vandenberghe, exploitant van Depart. “Maar toen we woensdagochtend opnieuw aankwamen, zagen we meteen hoe de hele zaal blank stond.”

Tweede verdieping

Uit de eerste vaststellingen blijkt dus dat een waterleiding die bij brand meteen moet kunnen blussen, is gesprongen. “Op die toevoer staat heel wat druk, ik vermoed dat een van de laspunten in de buizen die druk niet meer aankon. Hoelang het water is blijven stromen, weet ik niet precies. Maar het zal toch een groot deel van de nacht zijn. Het is dus gestart op de tweede verdieping en langzaamaan vond het water zijn weg naar beneden”, aldus Hans nog.

Deze watertoevoer naar de brandhaspel brak af waardoor het water de hele nacht kon stromen.
Deze watertoevoer naar de brandhaspel brak af waardoor het water de hele nacht kon stromen.© Olaf Verhaeghe

Toch lijkt de schade aan de evenementenhal vrij goed mee te vallen. Het voordeel van de stevige constructie, oordeelt Hans. “Dat was de bedoeling hé, dat Depart wel tegen een stootje zou kunnen”, glimlacht hij. “Maar het was toch even schrikken. De elektriciteit lag immers nog aan. Het was dus heel belangrijk om het gebouw helemaal veilig te stellen. We waren alleszins meteen wakker.”

Bouwdrogers

Donderdag worden bouwdrogers op verschillende plekken in het gebouw geplaatst om Depart opnieuw gebruiksklaar te krijgen. “Over de lift maken we ons nog wat zorgen, de rest komt wel in orde. Gelukkig staan er op korte termijn niet veel evenementen gepland, maar we kunnen onze vierkante meters natuurlijk op een andere manier inzetten. De noodopvang voor de scholen in de buurt zal tijdelijk moeten verhuizen naar de buren van Tranzit. We willen nu alleszins alles eerst grondig analyseren om te zien wat wanneer weer kan.” Of de gemeenteraad van 6 juli, gepland in Depart, er zal kunnen plaatsvinden is dus nog maar de vraag.

Ondanks het vele water lijkt de schade in Depart goed mee te vallen. De geluidsisolatie zal wellicht wel vervangen moeten worden.
Ondanks het vele water lijkt de schade in Depart goed mee te vallen. De geluidsisolatie zal wellicht wel vervangen moeten worden.© Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier