Etentje in Ezelbrugstraat in Menen draait op drama uit

© CL
Redactie KW

Een etentje met de familie draaide zaterdagavond dramatisch uit in de Ezelbrugstraat, maar een heldhaftige actie kon erger voorkomen.

De familie Vanheule beleefde een aangename avond met familie en een heerlijke ‘cowboy’steak. Het principe is eenvoudig: een centrale eenheid met olie wordt te midden de tafel geplaatst en het vlees wordt op die manier op tafel klaargemaakt.

Bjorn, de man de huizes, is nog steeds onder de indruk van de snelheid waarmee het scenario zich heeft afgespeeld. “We zagen dat de vlam onder het vlees begon te doven”, klinkt het met enige trilling in de stem. “Iemand deed wat extra olie in de centrale eenheid en toen schoot een steekvlam naar boven. Ik schermde mijn gezicht af, waardoor mijn volledige linkerarm verbrand is, maar mijn neef Tom kreeg de volledige impact van de steekvlam over zich heen.”

Horrorfilmscenario

Wat volgde was een scenario, horrorfilm waardig. “Tom stond letterlijk in lichterlaaie”, klinkt het bij Bjorn. “Hij probeerde van het vuur weg te lopen, het leek wel alsof hij geen besef had dat hij zelf in vuur stond. De gordijnen in huis werden ook door het vuur gegrepen, maar binnenshuis kon erger vermeden worden.”

Bjorn, zelf gewond, slaagde erin zijn koelbloedigheid te bewaren en bracht zijn brandende neef weg van de woning, zijn vrouw en de 2 kinderen. “We konden Tom naar buiten begeleiden, maar hij bleef om zich heen slaan, in een poging de vlammen weg te krijgen. Op zo een momenten denk je niet, maar handel je. Ik hielp hem om zijn brandende kledij van zijn lichaam te trekken en ik kon enkel maar hopen dat de hulpdiensten snel ter hulp zouden schieten.”

Koelbloedigheid

Na enkele minuten, die uren leken te duren, kwamen de eerste brandweerlieden ter plaatse die zich over beide slachtoffers ontfermden. De sporen van de brandende kledij laten er geen twijfel over bestaan: hier werd erger vermeden. Een brandweerman, die ter plaatse werd geroepen, drukt zijn bewondering uit voor de handelingen van Bjorn. Ook enkele buren waren vol bewondering voor dergelijke koelbloedigheid. “Bjorn is er niet alleen in geslaagd zijn familie te beschermen, hij heeft ook het leven van zijn neef kunnen redden”, klinkt het bij één van hen. “Als dat geen held is, dan weet ik het ook niet meer.”

Tom werd met 2de graads-brandwonden, die het merendeel van zijn lichaam bedekken, naar de gespecialiseerde afdeling van het Gentse ziekenhuis gebracht. Bjorn werd ter plaatse verzorgd en kon op eigen kracht naar het ziekenhuis van Menen, voor verdere opvolging. De aanwezige familie was danig onder de indruk, maar raakte heelhuids uit het debacle.

(CL/ foto CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier