Een dag nadat het dak ging vliegen: “Flap hangt er nog, maar gebouw is intact”

Burgemeester Kris Declercq kwam ter plaatse om samen met directeur Koen Germonprez de schade op te meten.© Stefaan Beel
Burgemeester Kris Declercq kwam ter plaatse om samen met directeur Koen Germonprez de schade op te meten.© Stefaan Beel
Thomas Dubois

Een dag nadat het dak van een deel van het internaat van middelbare school Barnum in Roeselare ging vliegen door de wind, is er zicht op de schade. De bovenlaag met isolatie hangt er nog, maar het onderdak is niet beschadigd. Zodra de ‘flap’ verwijderd is, kan het gebouw opnieuw gebruikt worden.

Het was even schrikken donderdag even voor de middag toen een felle windstoot plots een deel van het dak van het internaat van Barnum naar beneden haalde. “Ik zat op dat moment toezicht te houden op de eerste verdieping en kon als eerste naar buiten lopen”, vertelt directeur Koen Germonprez. “Mijn eerste prioriteit was kijken of er niemand gewond geraakt was. Al snel bleek dat er niemand in de buurt was en er dus geen gewonden waren. Daarna was het een kwestie om ervoor te zorgen dat er ook geen gevaar meer kon zijn voor de leerlingen. We hebben alle afgesloten zodat in gelijk welke omstandigheden de leerlingen niet op die speelplaats konden komen.”

“Dankzij de goede samenwerking met de verzekering en scholengroep K33 zitten we vandaag al samen met een aannemer en hopen we zo snel mogelijk om de flap die er nu nog hangt te verwijderen”, gaat de directeur verder. “Het gaat om de bovenlaag met isolatie, het onderdak is zo goed als onbeschadigd wat betekent dat het dak nog steeds waterdicht is. Dat betekent ook dat zodra de flap verwijderd is, we onze activiteiten in het gebouw probleemloos kunnen hervatten. Ook de speelplaats kan dan opnieuw gebuikt worden. Al hopen we natuurlijk ook dat het gewone dak snel hersteld is. Het gaat om het dak van het jongensinternaat. Afgelopen nacht hebben heel wat ouders hun zoon al zelf komen halen, zodat we op zich geen problemen naar opvang hadden. Verder hangt het af van wanneer de aannemer aan de slag kan. Gebeurt dat al dit weekend, dan zal de overlast beperkt blijven. Duurt het iets langer, dan nog zijn we ervan overtuigd dat we intern voor een oplossing kunnen zorgen.”

In Barnum hopen ze de ‘flap’ zo snel mogelijk te verwijderen, dan kan het gebouw en de speelplaats opnieuw gebruikt worden.© (Foto SB)
In Barnum hopen ze de ‘flap’ zo snel mogelijk te verwijderen, dan kan het gebouw en de speelplaats opnieuw gebruikt worden.© (Foto SB)

Ook voor de directeur was het schrikken. “We zijn allemaal vooral blij dat het maar om materiële schade gaat. De rest is nu gewoon een zaak voor de verzekering. Voor de leerlingen was het vooral spectaculair, die hebben meteen heel wat foto’s en filmpjes gemaakt, dat is begrijpelijk. Voor sommigen is het misschien ook een deel van de verwerking.”

(TD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.