DRT-team redt acht varkens uit ingestorte mestput in Handzame

© JH
© JH
Redactie KW

Het speciale dierenreddingsteam (DRT) van de brandweerzone Westhoek moest vandaag alweer uitrukken om varkens te redden uit een ingestorte mestput op een boerderij. Deze keer konden alle 8 varkens in Handzame gered worden. Het drukke tempo van twee incidenten per week blijft zo.

Het is al weken druk voor het DRT-team van de brandweerzone, dat uit getrainde leden van de posten van Diksmuide, Leke en Veurne bestaat. Vorig jaar had het DRT-team op jaarbasis tussen de 40 en 45 opdrachten. In januari en februari van dit jaar was het vrij kalm maar sinds maart rukt het team gemiddeld tweemaal per week uit. Ze hebben nu al 12 interventies achter de rug de laatste weken. Afgelopen zondag waren ze nog enkele uren in de weer in de Sint-Omaarsstraat in Beveren-Aan-De-Ijzer vlakbij de Franse grens in Alveringem. Daar konden 15 zware zeugen gered worden die met hun kop net nog boven de mest konden blijven. Vandaag werden ze om 10.20 uur opgeroepen naar de Noordbosstraat in Handzame (Kortemark).

Geslaagde reddingsactie

“Daar waren acht varkens door de roostering gezakt in hun varkensstal”, zegt DRT-verantwoordelijke kapitein Filip Vandenberghe. “Het ging om alle dieren die in de stal zaten en die zo in de mestput belandden. Die was ongeveer 1,2 meter diep en goed gevuld. De dieren wogen elk ongeveer 120 kilogram. Door het opzetten van de mobiele hijsbrug kon het team alle varkens een voor een uit de mestput hijsen en weer op het droge brengen. Alle varkens zijn er levend uit gekomen. Het team was zo’n twee uren bezig.”

De varkens werd ondergebracht in een andere stal. Een verklaring voor de plotse toename van het aantal stalroosters dat plots instort is er niet. Ammoniak uit de mest doet de roosters altijd verzwakken. (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.