Drie huizen geëvacueerd door lekkende tank in Middelkerke

Redactie KW

De brandweer is vrijdagavond massaal uitgerukt voor een lek in een tankwagen op de Diksmuidestraat in Middelkerke. Drie omliggende huizen werden geëvacueerd. Het gemeentelijk rampenplan werd zaterdagvoormiddag weer afgeblazen.

Het incident gebeurde rond 18.45 uur. De bestuurder kon zijn truck ter hoogte van de brug aan de E40/A18 parkeren. Er kwam heel wat rook en een gaswolk uit de lekkende tank. Volgens de brandweer ging het om zoutzuur.

Omdat de tank op een bepaald moment dreigde te scheuren, werd een perimeter van zo’n 200 meter ingesteld. De afrit van de autosnelweg in Middelkerke werd afgesloten. Er mocht geen verkeer meer in de Diksmuidestraat over de brug. Drie omliggende huizen werden uit voorzorg geëvacueerd. Enkele omwonenden klaagden over een prikkelend gevoel in de keel, zonder erg.

De brandweerposten van Middelkerke, Nieuwpoort, Gistel, Koekelare, Torhout en Oostende werden opgeroepen. Ook een ambulance kwam ter plaatse. De brandweer probeerde met een watergordijn de gaswolk tegen te houden. Het rampenplan werd afgekondigd en aan de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle werd gevraagd om ramen en deuren dicht te houden.

Omdat het om een ‘incident met gevaarlijke stoffen ging’ kwam het IGS-team van de brandweer ter plaatse om het lek te dichten.

Rampenplan afgeblazen

De burgemeester van Middelkerke bevestigde zaterdagmorgen dat het probleem met de lekkende vrachtwagen is opgelost en het gemeentelijk rampenplan daardoor niet meer van kracht is. “Het probleem met het zoutzuurlek is opgelost. De vrachtwagen werd weggetakeld en alle bewoners mochten vrijdagavond nog terug naar huis“, vertelt burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele. Drie woningen in Sint-Pieters-Kapelle, een deelgemeente van Middelkerke, moesten vrijdagavond ontruimd worden nadat een vrachtwagen geladen met zoutzuur ter hoogte van de afrit Slijpe op de E40 begon te lekken. “Het resterende zoutzuur werd vrijdagavond door de brandweer overgepompt en de weg werd weer vrijgemaakt.”

(DJ / Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier