Dovo haalt rokende fosforbom op bij afvalverwerker

De breekmachine in kwestie waar de fosforbom in terechtkwam. © JH
Redactie KW

In de Bedrijvenlaan in Veurne werd rond 11 uur een rokende fosforbom gevonden in een bedrijf dat aan afvalverwerking doet. De bom werd door een breekmachine uitgeworpen.

Rond 11 uur waren enkele werknemers van bedrijf Segro in de Bedrijvenlaan bezig met een breekmachine. De grote machine zeeft aarde met daarin resten beton en steenbrokken. Opeens gaf de machine een noodsignaal en wierp ze een stuk ijzer uit.

Dat gebeurt wel vaker. Toen de werknemers gingen kijken zagen ze in de bak echter een grote obus liggen die meteen begon te roken. De werknemers vluchtten weg en belden de hulpdiensten. De politie was als eerste ter plaatse en stelde een perimeter in.

Nevelscherm

“De werknemers die in deze sectie aan het werk waren werd gevraagd om naar de andere kant van het bedrijf te gaan”, zegt commissaris Toon Fonteyne van politiezone Spoorkin. “In de machine lag een projectiel van 40 centimeter. Dat begon te roken. Wellicht gaat het om een fosforbom. De brandweer en dienst DOVO werd verwittigd.”

“De brandweer zette een nevelscherm op om alles te blijven koelen want bij stijgende temperaturen stijgt ook het gevaar. DOVO arriveerde na een half uur ter plaatse. Het treinspoor ligt op amper 80 meter van de vindplaats van de bom maar het treinverkeer hoefde niet stilgelegd te worden. Er was immers geen visueel contact en de wind zat aan de andere kant.” In het bedrijf kon ook verder gewerkt worden. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.