Door lockdown 43 doden en 6.000 gewonden minder op de weg

© belga
Redactie KW

Het coronavirus heeft ook een positief gevolg. Door de lockdown vielen er in de eerste zes maanden van dit jaar minder doden en gewonden in het verkeer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van Vias Institute. De ernst van de ongevallen is wel toegenomen.

Volgens de verkeersveiligheidsbarometer waren er tijdens het eerste halfjaar 43 doden minder op de wegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een daling met 18 procent. Het aantal letselongevallen is met 26 procent gedaald, dat zorgde voor ongeveer 6.000 gewonden minder.

Het aantal doden in Vlaanderen is gedaald (van 104 naar 92 doden), maar de daling was nog groter in Wallonië (van 125 naar 92 doden). In Brussel ging het aantal verkeersdoden van 8 naar 10. Het aantal letselongevallen daalde wel in ongeveer dezelfde mate in de drie regio’s.

Te snel op rustige wegen

De ongevallen waren wel veel ernstiger. De terugval in het verkeer en de lagere pakkans tijdens de lockdown heeft ertoe geleid dat sommige bestuurders veel te snel hebben gereden. “Dit bewijst nogmaals dat controles op overdreven snelheid noodzakelijk zijn om de snelheidslimieten te laten respecteren”, zegt Vias Institute.

In Oost-Vlaanderen is er een stijging van het aantal doden, van 20 naar 26. Het aantal dodelijke ongevallen met een vrachtwagen steeg er van drie naar twaalf. Op de E17 in Gentbrugge vonden in het voorjaar wegenwerken plaats. Tussen 8 april en 19 juni werden er 48 verkeersongevallen opgetekend aan de werken of in de file veroorzaakt door de werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier