Doodrijder Charlotte Gysel (18) toont berouw: “Wat ik deed is onvergeeflijk”

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft in beroep vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor de man die in dronken toestand het ongeval veroorzaakte waarbij Charlotte Gysel (18) om het leven kwam. “Wat ik deed is onvergeeflijk. Ik wou dat ik de plaats van Charlotte kon innemen”, sprak hij tegen de ouders.

Op 27 september 2019 volgde Charlotte Gysel (18) uit Bovekerke met haar Fiat 500 de Koekelarestraat in Edewalle bij Kortemark. Even na 22.30 uur werd haar wagen frontaal aangereden door de pick-up van Andriy P. (40) De man van Oekraïense komaf was tegen een snelheid van 125 kilometer per uur aan het spookrijden in een zone 50.

De klap was zo hevig dat het motorblok uit de wagen van Charlotte werd geslingerd. De jonge vrouw maakte geen schijn van kans en overleed ter plaatse. Andriy P. overleefde het drama, maar zit nog steeds aan een rolstoel gekluisterd. Onderzoek wees uit dat hij 2,39 promille alcohol in het bloed had.

Beroep tegen straf met uitstel

De Brugse politierechtbank veroordeelde P., die in Spanje woont maar in België als bouwvakker aan de slag was, tot vijf jaar celstraf, zeven jaar rijverbod en drie jaar alcoholslot. Dat twee van de vijf jaar cel met uitstel werden opgelegd was een doorn in het oog van de ouders, die beroep aantekenden.

Het parket volgde en vroeg de rechter vrijdag om de celstraf van vijf jaar volledig effectief op te leggen. “Ernstiger dan dit dossier bestaat niet”, fulmineerde de procureur. “De beklaagde werd in het verleden al meermaals veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij verdient de gunst van het uitstel niet. Van schuldinzicht is immers geen sprake.”

Voor Johan Gysel en Griet Depreitere was het al de derde keer dat ze oog in oog stonden met de man die hun dochter het leven ontnam.
Voor Johan Gysel en Griet Depreitere was het al de derde keer dat ze oog in oog stonden met de man die hun dochter het leven ontnam.© AFr

De advocaat van P. betwistte dat laatste. “Mijn cliënt is zich wel degelijk goed bewust van wat hij heeft aangericht”, pleitte meester Frederik Pollet. “Mijn cliënt had de fatale avond te veel zelfgestookte wodka gedronken en was in slaap gevallen aan het stuur. Onbewust duwde hij het gaspedaal in, met de gekende gevolgen.”

Ik wou dat ik de plaats van Charlotte kon innemen – beschuldigde Andriy P.

De raadsman vroeg de rechter om de eerder opgelegde straf te bevestigen. “Mijn cliënt brak zijn beide enkels en zal wellicht nooit volledig herstellen. Zijn revalidatie in de gevangenis verloopt bijzonder moeizaam. Bovendien heeft hij zijn vrouw, kinderen en familie al negen maanden niet meer kunnen zien.”

De beschuldigde zei dat hij elke straf wou aanvaarden.
De beschuldigde zei dat hij elke straf wou aanvaarden.© AFr

Volgens Lieven Capoen, de advocaat van de ouders van Charlotte, verdient P. geen kansen meer. “Hij werd al vier keer veroordeeld voor rijden onder invloed en vraagt hier nu nog een vijfde kans. Deze man heeft geen schuldbesef. En Charlotte kreeg ook geen tweede kans.”

“Drinken en rijden gaan niet samen”

Voor Johan Gysel en Griet Depreitere was het al de derde keer dat ze oog in oog stonden met de man die hun dochter het leven ontnam. “Voor ons is het van belang dat hij de straf krijgt die hij verdient”, stelde papa Johan. “We hopen dat de dood van Charlotte op zijn minst een duidelijk signaal oplevert dat drinken en rijden niet samengaan”, voegde mama Griet daar aan toe.

Andriy P. kreeg ook nog even het woord. “Ik ben schuldig en aanvaard elke straf”, zei hij tegen de ouders. “Wat ik deed is onvergeeflijk en ik wou dat ik de plaats van Charlotte kon innemen.”

De uitspraak volgt op 27 juli.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.