Donald (65) komt om het leven bij auto-ongeluk, 14 jaar na ongeval zoon

Donald Buyze. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Op de R8 in Kortrijk kwam maandag even voor middernacht gewezen leerkracht Donald Buyze (65) uit Kruiseke om het leven. In december 2006 werd zijn zoon Tijs slachtoffer van een zwaar verkeersongeval langs de Wervikstraat in Menen.

De auto van Tijs belandde onder een geparkeerde vrachtwagen. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. Vrienden en familie van Tijs Buyze organiseren jaarlijks het gratis Mith-festival in Kruiseke.

Zware klap

Omstreeks 23.45 uur kwam Donald Buyze op R8 met zijn personenwagen Citroën Berlingo in botsing met een vrachtwagen. Hij reed tegen de rechterflank van de oplegger, naar de achterkant toe. Het kwam tot een bijzonder zware klap. Donald Buyze is ter plaatse overleden. Hulp mocht helaas niet meer baten.

Donald Buyze was getrouwd met Marleen Lapere. Naast wijlen Tijs hebben ze nog een zoon Kobie (40). Kleindochter Lynke (12) was de oogappel van ‘meester’ Donald. Hij behaalde aan de Rijksnormaalschool van Kortrijk zijn diploma van onderwijzer. In 1976 stapte hij in het onderwijs en gaf tot zijn pensioen in 2015 zedenleer in het Gemeenschapsonderwijs in Wervik en Menen, de laatste jaren ook in de school in Komen.

Krak van Wervik

Donald Buyze werd in december 2016 door onze lezers verkozen tot dé Krak van Wervik. Hij noemde zichzelf eigenzinnig. “Voor mijn campagne op Facebook gebruikte ik zelfs president Obama en zijn opvolger Donald Trump”, aldus Donald toen in KW. De Krak woonde op de Schiethoek, was creatief, gedreven en vindingrijk. Toen we onze laureaat telefonisch contacteerden met het goede nieuws dat hij tot de vijf genomineerden behoorde, zat Donald in Denemarken bij zijn schoondochter Kim en kleindochter Lynke.

Donald werd de Krak van Wervik niet alleen omwille van zijn vele verdiensten maar ook door een ijzersterke campagne. “Nadat ik vernam genomineerd te zijn, ben ik eerst wat beginnen nadenken”, vertelde hij destijds. “Daarna begon ik campagne te voeren. Het was allemaal Donald Trump wat de klok sloeg en dus mocht mijn naamgenoot niet ontbreken.”

Titel voor zoon

“Met die campagne was ik niet de hele dag bezig. Ik photoshopte tussen de soep en patatten. Ik stuurde mijn contacten een e-mail en deed een beroep op mijn vrienden op Facebook. Zelf ben ik geen grote stemmer voor om het even wat. Ik laat me niet snel iets op mijn mouw spelden. Zo ben ik.”

“Dat ik de meeste stemmen kreeg, zie ik als een bevestiging van mijn ‘carrière’. Ik zit in allerlei verenigingen waarvoor ik me inzet en dat wordt nu als dé Krak van Wervik goed terugbetaald. Eigenlijk is mijn zoon Tijs, die zoveel jaar na zijn overlijden nog altijd veel emoties losweekt, de Krak. De titel is voor hem bestemd. Ik ben gewoon de man die het festival organiseert. Tijs had ongelooflijk veel vrienden. Toen hij op de intensive care in Kortrijk lag, verzamelde daar een 50-tal vrienden.”

Mith-festival

“De eerste editie van het festival, dat toen trouwens nog niet Mith heette, vond plaats in onze tuin. Eerst trokken we met een bus vol vrienden naar de urne van Tijs op de parkbegraafplaats. We keerden te voet terug en daarna vond een vrij podium plaats. Iedereen nam drank en vlees voor de barbecue mee. Omdat dit te emotioneel was voor onder meer mijn echtgenote, zijn we met het festival verhuisd naar Het Visputje. We namen letterlijk wat afstand.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.