Didier Clarisse geeft moed niet op na verwoestende brand: “Volop bezig met Dimabel 2.0”

(foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na de verwoestende brand in zijn bedrijf Dimabel is zaakvoerder Didier Clarisse uit Reningelst alle zeilen aan het bijzetten om zijn biologische en suikervrije wafels opnieuw bij de klanten te krijgen. De vernieling van zijn levenswerk kwam aan als een mokerslag, maar ondertussen vond de man de moed om er weer tegenaan te gaan. “Mijn fantastische team heeft me wel moeten motiveren”, zegt hij.

In de Rozendaalstraat op het Ieperse industrieterrein is het een apocalyptisch zicht als je naar de plek kijkt waar tot vorige week de bloeiende wafelbakkerij Dimabel stond. Van het 3.000 m² grote bedrijfsgebouw blijft alleen maar as, brokstukken en verwrongen staal over. De brand van vorige week donderdag was dan ook heel fel. “Ik kreeg midden in de nacht een telefoontje van de alarmcentrale. Er waren twee branddetectoren afgegaan”, vertelt zaakvoerder Didier Clarisse, die samen met zijn echtgenote Marleen Devrome in Reningelst woont. “Ik sprong meteen in de auto, maar toen ik een kwartier later aankwam, stond het gebouw al in lichterlaaie. Ik heb nog geprobeerd om naar binnen te gaan om iets te redden, maar dat was onmogelijk door de hitte en de verstikkende rook. Het was gewoon te gevaarlijk. Uiteindelijk moest ik machteloos toekijken hoe het hele bedrijf verwoest werd.”

Collega-ondernemers lieten al weten dat we hun ovens mogen gebruiken

De Ieperse brandweer kreeg steun van de korpsen van Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Houthulst. Zestig spuitgasten bestreden de brand, maar ze konden alleen maar vermijden dat de vlammen niet oversloegen op naburige bedrijven. “De oorzaak van de brand is nog niet bekend“, zegt Didier Clarisse. “De experts zijn bezig met het onderzoek, maar kwaad opzet wordt uitgesloten. We hebben nog geen beeld van de grootte en de kostprijs van de schade. De experts moeten de schade nog opmeten. Nu zijn we bezig met het opmaken van een inventaris van wat er allemaal in het bedrijf stond.”

Dimabel is een ambachtelijke wafelbakkerij die al meer dan twintig jaar gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie en verkoop van biologische, fair trade, suikervrije en Belgische wafels. Er werkten twaalf mensen vast in dienst en zes interims. Die achttien mensen zijn sinds de brand technisch werkloos. “Voor hen is dat natuurlijk ook een ramp. Als je met zo’n klein team werkt, dan is iedereen heel betrokken bij het bedrijf.”

Sterk team

Ook voor Didier Clarisse zelf deed het pijn aan het hart om zijn levenswerk te zien afbranden. “Als je zoiets meemaakt, dan denk je dat je leven stilstaat”, zegt hij. “Maar we moeten verder. Gelukkig heb ik een heel sterk team achter mij, want alleen kun je dat niet. Zij hebben mij gemotiveerd om zo snel mogelijk actie te ondernemen, om alles weer op gang te krijgen. Het eerste moment weet je niet goed hoe of waar te beginnen, maar dankzij mijn team zijn we erin geslaagd om opnieuw leven in Dimabel te blazen.”

Op de website staat alvast te lezen dat er volop gewerkt wordt aan Dimabel 2.0. “We zijn nog verschillende pistes aan het bewandelen. In eerste instantie kijken we om zo snel mogelijk nieuwe producten bij de klanten te krijgen. Collega-ondernemers gaven al aan dat we hun ovens eventueel mogen gebruiken om een kleine productie op te starten. Het kan ook zijn dat we zelf opnieuw een productie opstarten in Reningelst, waar het ruim twintig jaar geleden allemaal begon, al is dat niet evident. Intussen zijn we volop bezig om te kijken om Dimabel 2.0 op te starten. Maar dat vraagt natuurlijk tijd en energie. Concrete plannen zijn er nog niet, maar het is wel de bedoeling om iets nieuws op te starten in de industriezone in Ieper.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier