Dertigtal duiven overleven inferno in duiventil niet

Van de duiventil schiet niets meer over. © foto JH
Redactie KW

Duivenmelker Ronny Debal (60) en zijn vrouw Anne Leniere (59) werden afgelopen weekend getroffen door een drama. Een heus inferno vernielde er hun grote duiventil en een dertigtal duiven bleef achter in de brand. “Ik kon er zelf nog enkele op gevaar voor eigen leven naar buiten gooien”, zegt een aangeslagen Ronny.

De brand in de grote duiventil van meer dan 10 meter breed werd vrijdagnacht opgemerkt. Ronny en zijn vrouw Anne uit de Kuipersstraat lagen om 1.30 uur te slapen toen ze plots gewekt werden door hun buren. “Ze belden en klopten hevig op de ramen”, vertelt Ronny. “Toen we naar achteren gingen was de duiventil een grote vuurzee. Zonder dat ik het eigenlijk goed besefte, ben ik naar binnen gespurt en greep ik zoveel mogelijk duiven vast”, doet Ronny zijn verhaal.

“Eigenlijk echt dom van me om naar binnen te gaan, maar ik was in paniek. Een zevental duiven kon ik buiten gooien maar enkele van hen zagen al zwart. Er waren er zelfs die wegvlogen met brandende veren. Maar het grootste deel van mijn duiven, een dertigtal, zijn in de brand gebleven. Een drama”, zucht Ronny.

Vlucht uit Chauteauroux

De brandweerpost van Westouter was als eerste ter plaatse. “Het was bij aankomst een volledig uitslaande brand”, zegt officier Bert Hardeman. “We concentreerden ons op het vrijwaren en omheining met de buren. En het tuinhuis vlakbij. Er lag veel brandbaar materiaal zoals hout in de buurt. Post Poperinge kwam met een tweede autopomp ter plaatse en deed een aanval langs de andere kant. Een oorzaak is onduidelijk.”

Volgens duivenmelker Ronny echter ligt die bij een kortsluiting. “Ik zie geen andere verklaring”, zegt hij. “Een expert zal nog ter plaatse komen. Er schiet echt niets meer over van de duiventil en ook elders is er veel schade. Zelfs de groenten in mijn moestuin zijn deels verbrand. Maar die duiventil kan ik herstellen, tegen volgend seizoen in mei. Het verlies van mijn wedstrijdduiven niet.”

“Daar zitten ook kweekduivinnen in, die snel 100 euro per stuk kosten. Mijn enige troost is dat ik nog wat duiven heb kunnen redden en er nog een lichting duiven van mij onderweg was vanuit Chateauroux en Arras. Maar die zijn natuurlijk hun hok kwijt en bleven hier maar rond cirkelen.”

Veel steun uit duivenwereld

Ronny is al liefst 46 jaar duivenmelker en gaf die passie door aan zijn vrouw Anne. “We leerden elkaar kennen in de duivenclub”, zegt ze. “Samen zitten we in de Fondclub in Vlamertinge. We krijgen veel steun van bevriende duivenclubs in de buurt. Ook onze kleinzoon Vince (4) heeft de passie voor duiven intussen te pakken.”

“Hopelijk kunnen we snel herstarten met een nieuwe lichting duiven. Voor ons is deze brand echt een drama.” Dat beaamt Ronny. “Ik sliep al twee nachten amper. Ik mag niet teveel gaan kijken naar mijn duiventil want anders komen de tranen op. Dus trek ik me op aan de steun”, besluit hij.

(JH/ foto JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier