Dennis was zachter dan Ciara: brandweer moet amper tussenkomen

De schade aangericht door storm Dennis viel in West-Vlaanderen al bij al goed mee. Al zal dit tuinhuis daar toch anders over denken. © a-CLL
Olaf Verhaeghe

Storm Dennis die afgelopen weekend voor wind en veel regen zorgde, heeft West-Vlaanderen al bij al gespaard. Bij de vier hulpverleningszones liepen zaterdagnacht en zondag alles samen amper 250 meldingen van schade binnen. Ter vergelijking: storm Ciara zorgde een weekend eerder voor ruim 1.200 interventies. Het meest opvallende voorval was op de R8, de ring rond Kortrijk. Daar kwam een verlichtingspaal naar beneden.

Een week na de hevige doortocht van Ciara moesten we ons afgelopen weekend opmaken voor de komst van Dennis. Met pieken tot zo’n 100 kilometer per uur en enkele hevige stortbuien was ook die storm vrij hevig, maar veel schade richtte Dennis in West-Vlaanderen niet aan. Elders in Vlaanderen sloeg de storm wel hard toe, met enkele zware schadegevallen als gevolg.

Bij hulpverleningszone Fluvia liepen een kleine 130 meldingen binnen. “Vooral voor klassiekers zoals afgeknapte takken, omgewaaide bomen en losgerukte dakpannen“, zegt communicatieverantwoordelijke Kaat Nuyttens. “De eerdere passage van Ciara had er voor gezorgd dat het hier en daar al wat wankelde. Maar in vergelijking met die storm valt het dit keer echt goed mee. Tegen zondagavond 21.30 uur waren alle interventies achter de rug.” Een weekend eerder moest de brandweer van de zone Fluvia ruim 290 keer tussenkomen.

Eén interventie in Kortrijk sprong wel in het oog: een verlichtingspaal op de R8 was omvergewaaid en kwam in de middenberm terecht. “Gevaar voor de bestuurders was er niet, maar we hebben besloten om ook een tweede verlichtingspaal preventief naar beneden te halen. Dat zorgde zondagmiddag een tijdlang voor verkeershinder“, aldus Kaat nog.

Ook bij de andere West-Vlaamse hulpverleningszones toonde Dennis zich opvallend zachter dan Ciara. “Niets ernstigs, niet gevaarlijks”, klinkt het bij Zone 1. Daar liepen tussen zaterdagavond en maandagochtend 40 meldingen binnen. De brandweer van de zone Midwest moest 44 keer tussenkomen, ook hier vooral voor wankele of omvergewaaide bomen, afgebroken takken en losgekomen dakbedekking. De zone Westhoek tot slot moest 32 interventies – zo goed als allemaal dakpannen en roofings – afwerken.

Noodnummer 1722

Het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies kreeg tussen zaterdag 20 uur en maandag 10 uur liepen in totaal 15.871 oproepen binnen voor heel België.

“Het KMI voorziet momenteel geen noodweer meer. Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies wordt nu gedeactiveerd”, klinkt het bij Binnenlandse Zaken. De meeste oproepen kwamen uit de provincie Antwerpen (5.960), gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.538), Vlaams-Brabant (2.321) en Luik (1.317).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier