Dan toch proces in politierechtbank na dodelijk ongeval met bromfietsster

Redactie KW

Er komt toch een proces in de politierechtbank over het dodelijke ongeval waarbij bromfietsster Samira Chebbah vorig jaar overleed. Dat is opvallend, aangezien een deskundige die het ongeval onderzocht dat aanrijdster P.V. het ongeval niet kon vermijden. “Wij vinden dat deze zaak een beoordeling ten gronde moet krijgen bij de politierechter”, zegt het parket van Veurne.

Het dramatische ongeval gebeurde op 3 maart vorig jaar om 6.45 uur in de Duinkerkelaan in De Panne. Toen werd het levenloze lichaam van Samira Chebbah (44) gevonden naast haar scooter. De vrouw was aangereden maar van de aanrijder was geen spoor. Pas ‘s anderendaags ging P.V (33) zich na een opsporingsbericht aangeven bij de politie. Ze verklaarde dat ze iets gedronken had, zelfs in hetzelfde café waar Samira was uit geweest, en op de terugweg moest uitwijken voor de scooter die op de weg lag. Bij dat uitwijken raakte ze ‘iets’, een boordsteen dacht ze, en ze reed weg. Ze werd vijf dagen opgesloten.

Onmogelijk te zien

Een deskundige die het ongeval vorig jaar onderzocht was formeel. Samira was ten val gekomen met haar scooter en raakte bewusteloos op de weg. Ze had geen helm op. Ze raakte niet zwaargewond maar overleed door een schedeltrauma na te zijn aangereden door de wagen van P.V. Maar volgens de deskundige kon zij het lichaam onmogelijk zien liggen op de weg.

“Het was nog donker en ook het slachtoffer droeg donkere kledij”, zegt Philippe Versyp”, advocaat van P.V. “Bovendien werkte de straatverlichting niet optimaal. De bromfiets lag links van de weg, met de koplampen schijnend naar de auto van P.V. Een plas water reflecteerde in de schijn van het licht. De vrouw lag rechts van de weg en was door die omstandigheden onmogelijk te zien. P.V. week uit voor de bromfiets maar raakte haar daarbij fataal.”

Voorzienbaar of niet?

De raadkamer in Veurne heeft P.V. nu toch doorverwezen naar de politierechtbank. Daar had het parket ook om gevraagd. “Ze wordt vervolgd voor onopzettelijke doding en de aanrijding van een voorzienbare hindernis”, zegt Patty ‘T Jonck van het parket in Veurne. “Daarnaast wordt ze ook vervolgd voor het niet in de hand houden van het voertuig en vluchtmisdrijf. Het deskundig onderzoek is nuttig voor het verder onderzoek maar wij vinden dat een politierechter hier ten gronde over moet oordelen.” Dé hamvraag blijft: was het ongeval al dan niet vermijdbaar en voorzienbaar?

Geen verrassing

Voor P.V. is de vervolging een domper al komt die volgens advocaat Philippe Versyp niet uit de lucht vallen. “We hadden het wel verwacht en voerden ook geen lang proces voor de raadkamer. Volgens ons is het verslag van de deskundige erg duidelijk en kon P.V het ongeval niet vermijden. Dat ze er tóch voor vervolgd wordt, is een klassieker. Want zonder deze tenlastelegging is er immers geen verkeersinbreuk, naast het vluchtmisdrijf weliswaar, en kan ze onmogelijk vervolgd worden voor onopzettelijke doding. Maar we zullen daar een sereen debat over voeren bij de politierechter.”

Nog opvallend: voor alcoholintoxicatie wordt P.V. niet vervolgd. Op 5 oktober vinden de debatten plaats. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier