https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dak woning stort in, bewoonster en haar hondje ontsnappen als bij wonder

De buren vreesden het ergste maar de bewoonster bleef gelukkig ongedeerd. © CL
Christophe Lefebvre

Kort na het middaguur stortte het dak van een woning in de Trevierenstraat in Kuurne in. De bewoonster zag hoe het volledige plafond naar beneden kwam op slechts enkele centimeters van haar voeten. Ze beleefde de schrik van haar leven maar kwam er zonder kleerscheuren van af. Even werd gevreesd dat haar hondje onder de brokstukken terecht was gekomen maar al snel werd de viervoeter springlevend teruggevonden.

“Een gigantische knal, alsof een tientonner door onze woningen reed!” Buren kijken vol verstomming naar wat overblijft van de woning van Jeanique Taliman. Bij het horen van het lawaai ging Martin Hubert meteen poolshoogte nemen, waardoor hij al snel de ravage zag. “Het dak van de woning van onze buren was naar beneden gekomen. De ramen waren kapot gesprongen, alles is kapot binnen” liet hij weten. “Ik wist dat de buurvrouw thuis was en meteen vreesde ik voor het ergste. We waren dan ook opgelucht toen we haar tevoorschijn zagen komen.”

Twee doffe kraken

De toegesnelde hulpdiensten trokken meteen een perimeter op en begonnen met het controleren van de aanpalende woningen. “Volgens wat we hebben vernomen zouden de bewoners deze morgen twee doffe kraken in hun woning hebben gehoord” klinkt het bij de brandweerofficier ter plaatse. “Ze dachten eerst dat het hout in hun woning zich aan het ‘zetten’ was en schonken er niet veel aandacht aan. Blijkbaar moet dat reeds een eerste teken zijn geweest dat de constructie van het dak het aan het begeven was. Deze middag kon de structuur het dak niet langer dragen en kwam het geheel naar beneden. De dame in kwestie was op dat ogenblik thuis en verliet net het toilet. Ze zag dus de ruimte instorten op slechts enkele centimeters van haar voeten. Die centimeters hebben het verschil gemaakt tussen de schrik van haar leven of bedolven worden onder het puin.”

Ook het hondje van Jeanique konder gezond en wel de woning verlaten. “We kregen te horen dat een hondje mogelijks onder het puin lag” sluit de officier af. “Uiteindelijk was het vals alarm want het beestje kon zich nog net op tijd uit de voeten maken.”

Geen gaslek

Ook Fluvius kwam ter plaatse, omdat er eerst aan een gasexplosie werd gedacht. De technicus deed verschillende metingen en controleerde ook enkele gebarsten leidingen. Hij kwam al snel tot de conclusie dat er geen gevaar was voor de bewoners van de wijk.

De gemeentelijke diensten werden ingeschakeld om zowel Jeanique als haar echtgenoot te kunnen begeleiden. Het koppel vond tijdelijk onderdak bij familieleden.

De verzekeringsmaatschappij zal een bouwkundig expert aanstellen die precieze omstandigheden van de instorting zal onderzoeken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.