Clarebout Potatoes riskeert zware boete voor dodelijk arbeidsongeval, bedrijf wijst slachtoffer aan als schuldige

Het bedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke riskeert op de rechtbank van Ieper een boete van 25.200 euro voor een dodelijk arbeidsongeval waarbij een Franse vrouw om het leven kwam. De dame raakte verstikt nadat ze klem raakte in een machine.

In april 2016 kwam in de productie-eenheid van het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes langs de Heirweg in Nieuwkerke een 29-jarige vrouw uit Frankrijk om het leven. Het slachtoffer bleek gekneld geraakt tussen twee machines en stikte. De vrouw was een interim-arbeidster en was aan haar eerste werkdag bezig toen het ongeval plaatsvond. Ze werd dood aangetroffen aan een transportband. Het bleek dat haar kledij was klemgeraakt. Volgens de arbeidsauditeur is het bedrijf wel degelijk verantwoordelijk voor het dodelijke arbeidsongeval. Zo werden er een aantal overtredingen vastgesteld, zoals het ontbreken van een noodstop.

De firma betreurt het ongeval, maar legde de schuld bij het slachtoffer. Volgens de raadsman van het bedrijf had de dame geen sjaal mogen dragen. Het was die sjaal die de vrouw het leven kostte, nadat die in de machine raakte. “Er was niets fout aan die machine. Een noodstop zou niets hebben uitgehaald, want ze zou er toch niet hebben bij geraakt”, klonk het bij de verdediging. Vonnis op 5 maart.

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.