Chemisch lek in Oostends bedrijf Renasci: “Gevaar geweken”

© JRO
© JRO
Jeffrey Roos

In het afvalverwerkend bedrijf Renasci in de Marie Curielaan in de Oostendse industriezone Plassendale 1 is donderdagmiddag een chemisch lek ontstaan. Iedereen binnen een straal van 2 kilometer van het bedrijf werd gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Het gevaar zou geweken zijn.

Het ongeval gebeurde kort na 14 uur. Uit een installatie is er ongewild thermische olie vrijgekomen. Door het kordaat handelen van de operatoren van de installatie is de hoeveelheid gelukkig beperkt gebleven. Het gaat om een giftige stof die irritaties kan veroorzaken aan de luchtwegen en de ogen.

Grootste gevaar geweken

De politie stelde een perimeter in van 2 kilometer rond het bedrijf. De brandweer en enkele ambulances zijn ter plaatse. Buurtbewoners worden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. De doorgang langs de Esperantolaan, tussen de Brugsesteenweg en de Plassendaelebrug werd afgesloten. Volgens het bedrijf zou het grootste gevaar geweken zijn en werd er begonnen met het opruimen van het goedje.

“De hoeveelheid gelekte thermische olie is gelukkig zeer beperkt gebleven door kordaat handelen van de operatoren van de installatie”, zegt het bedrijf. “Op geen enkel ogenblik is er gevaar geweest voor de omgeving, maar bij contact met de vloeistof kan wel lichte irritatie ontstaan.”

Revolutionaire technologie

Renasci is operationeel sinds september 2020 en zet afval om in energie en grondstoffen, zonder enig restafval, en dat met diverse revolutionaire technologieën. Zo worden er plastic folies omgezet in hydrocarbons, die op hun beurt dienen om EN590-diesel en nieuwe plastics te maken. (JRO/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.