Chauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte wordt dan toch niet beschuldigd van vluchtmisdrijf

Bij een ongeval in 2013 op de A19 in Beselare liet een Ieperling het leven toen een twintiger uit Duinkerke een ongeval veroorzaakte. Die laatste reed door en stopte pas een kilometer verderop om de politie te bellen.


Op 12 juli 2013 verongelukte de 43-jarige Wim Michiel uit Ieper toen hij op de A19 in Beselare gegrepen werd door de BMW van de 24-jarige Thomas A. uit Duinkerke. Die reed aanvankelijk door en hield pas een kilometer verderop halt om de politie te bellen.

Miscommunicatie bij de politie?

De man werd door de politierechter veroordeeld tot drie jaar cel waarvan 18 maanden met uitstel, een rijverbod van drie jaar waarvan ook een deel met uitstel en een effectieve boete van 900 euro. Voor het vluchtmisdrijf kreeg de beklaagde zes maanden cel met uitstel, een rijverbod van drie maanden en een boete van 400 euro, waarvan de helft met uitstel. Thomas A. tekende beroep aan tegen het vonnis.

Meester Christian Vandenbogaerde, advocaat van de aanrijder, probeerde nu de drie rechters te overtuigen een milder vonnis uit te spreken. De feiten werden helemaal niet ontkend maar de verdediging vond dat zijn cliënt eigenlijk geen vluchtmisdrijf pleegde. Na het ongeval reed de man weliswaar nog een stuk door, maar even verder stopte hij en verwittigde de politie dat hij een ongeval had veroorzaakt. “Iemand die vluchtmisdrijf pleegt, doet zoiets niet,” aldus de verdediging, die meende dat er tijdens het gesprek met de politie een en ander verkeerd werd begrepen. De politie dacht gehoord te hebben dat Thomas A. getuige was geweest, nam zijn gegevens op en liet hem vervolgens verder rijden naar zijn werk in Doornik. Pas later werd het duidelijker en werd de man gearresteerd.

De rechter volgde het pleidooi van de verdediging en sprak Thomas A. vrij van vluchtmisdrijf. De overige beschuldigingen werden wel weerhouden. Thomas A. kreeg nu in totaal 18 maanden cel met uitstel, behalve de voorhechtenis, drie jaar rijverbod waarvan twee maar met uitstel en een effectieve boete van 900 euro.

Familie reageert opgelucht

De ouders en de zus van het slachtoffer waren aanwezig in de rechtszaal en zijn opgelucht dat de zaak nu is afgehandeld. Ze zijn het er mee eens dat de man niet naar de gevangenis moet. Wel vinden ze het jammer dat de man niet onmiddellijk was gestopt. “Dan zou hij gezien hebben welke ravage hij aanrichtte,” aldus de ouders en zus, die zich toch ook niet konden vinden in het feit dat de man aan hoge snelheid rechts inhaalde.

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.