Burgemeester Wingene: “Zorgen voor vergoeding beschadigde wagens”

© RN
Redactie KW

De burgemeester van Wingene, Hendrik Verkest, hoopt dat schade aan de wagens zal vergoed worden na de hagelstorm van zaterdagavond. “Het kan niet zijn dat mensen die geen omniumverzekering hebben, altijd de dupe zijn”, aldus de burgemeester.

Verkest richtte zijn vraag naar Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters (CD&V) die maandagochtend samen met minister Hilde Crevits (CD&V) de schade ging opmeten in de West-Vlaamse gemeente.

De cijfers die Verkest maandag meegaf zijn indrukwekkend. Zeven mensen raakten gewond. Twee van hen liggen nog in het ziekenhuis. 2.000 woningen liepen schade op. Twee ervan zijn onbewoonbaar verklaard. Het gaat vooral om gaten die geslagen zijn in daken, vensters en dakgoten, en geperforeerde rolluiken.

1.500 hectare landbouwgrond vernield

Ook 200 bedrijven deelden in de schade, waaronder 150 landbouwbedrijven. Serres zijn volledig vernield en gewassen zijn kapot. Van opschietende stengels maïs schiet er nog een takje over en ook andere gewassen zijn tegen de grond geslagen. Serres liggen bezaaid met glas, waardoor ook daar de teelten volledig verwoest zijn.

Volgens de burgemeester loopt de schade in de miljoenen euro’s. De schattingscommissie gokt dat 1.500 hectare landbouwgrond vernield is.

Zelf opdraaien voor de kosten

Opvallend was dat Verkest ook een oproep deed om beschadigde wagens te laten vergoeden. Honderden wagens vertonen tientallen deuken in het koetswerk. “Het kan niet zijn dat enkel mensen met een omnium beroep kunnen doen op hun verzekering”, aldus Verkest. Mensen die geen omnium of mini-omnium hebben moeten zelf opdraaien voor de kosten.

Inmiddels is de brandweer opnieuw uitgerukt om her en der de schade die het onweer van vannacht heeft aangericht te herstellen. Heel wat beschermende zeilen en plastic werden losgerukt. De diensten willen zo snel mogelijk alles dichten, want er wordt in de loop van de dag opnieuw onweer voorspeld.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier