Bruno Buekens zwaargewond na aanrijding met vluchtmisdrijf in de Vogezen

© GF
Redactie KW

De 44-jarige Bruno Buekens uit Nieuwpoort werd maandagochtend aangereden met de fiets tijdens een vakantie in de Vogezen. De dader pleegde vluchtmisdrijf en liet Bruno voor dood achter. Hij houdt er twee gebroken ruggenwervels, drie gebroken ribben, een gebroken schouder en een gebroken sleutelbeen aan over. “Blij dat ik het nog kan navertellen”, klinkt het vanuit het ziekenhuis in Frankrijk.

Op woensdag 2 september was Bruno samen met zijn vrouw Jenny Desaegher vertrokken voor 3,5 weken verlof in het dorpje Saint-Louis in Frankrijk. Dat doen ze zo’n drie à vier keer per jaar. “We hebben er vrienden wonen en gaan geregeld op bezoek voor enkele weken”, vertelt Bruno vanop zijn ziekbed in een Frans ziekenhuis.

“Mijn vrouw is rolstoelgebruiker en terwijl zij bij onze vrienden blijft, maak ik elke morgen een fietstochtje. Ook nu was dat het geval.” Niet wetende wat hem te wachten stond, vertrok Bruno voor een fietstocht van ettelijke kilometers. “Het ongeval gebeurde omstreeks 10.30 uur. Ik was hooguit een half uurtje weg toen ik op een rechte baan van vijf kilometer lang, langs achteren werd aangereden.”

(lees verder onder de foto)

Bruno Buekens zwaargewond na aanrijding met vluchtmisdrijf in de Vogezen
© GF

De klap moet hevig geweest zijn want de aanrijder verloor zijn zijspiegel aan de passagierszijde van het voertuig. Bruno werd weggeslingerd en kwam midden op de baan terecht. “Gelukkig heb ik mij nog kunnen wegdraaien want een mobilhome die volgde, is gewoon over mijn fiets gereden“, zucht Bruno. “Ik mocht dan wel het eerste ongeval overleefd hebben, het tweede zou me fataal geworden zijn.”

Daarna werd het even zwart. Bruno herinnert zich dat hij bijkwam toen de ambulancediensten zich over zijn toestand bogen. Bruno is er erg aan toe en heeft heel wat breuken. In allerijl werd de man overgebracht naar het ziekenhuis. Ondertussen was van de dader geen spoor. “Nadat ik mij nog had omgedraaid, merkte ik dat ik mij niet meer kon bewegen. Gelukkig stopten twee wagens aan de overkant. Die dames verwittigden meteen de hulpdiensten want zelf zou het me niet meer gelukt zijn.”

“Het kan niet anders of die man of vrouw moet mij gezien hebben. Het was mooi weer, het zicht was perfect”, weet Bruno nog. “Dat die persoon mij bewust heeft aangereden zal ik niet zeggen, maar het kan haast niet anders of die persoon moet met iets anders bezig geweest zijn. De focus lag zeker niet op de baan. Op die baan mag men 80 kilometer per uur rijden. Hij of zij zal zich wel aan de toegelaten snelheid gehouden hebben, maar het enige wat ik mij herinner is die klap, en dan stond de wereld stil… (lange stilte).”

Drie maanden met korset

Bruno ligt sinds maandagmorgen in een Frans ziekenhuis en kan zich amper bewegen. “Vandaag heeft men mij een korset aangedaan. Ik zit daar dus voor drie maanden aan gekluisterd. Ik zal me drie maanden lang amper kunnen bewegen. Dat korset dient om te voorkomen dat mijn wervels zouden verschuiven waardoor verlamming zou kunnen optreden. Dat betekent ook dat ik de komende drie maanden wellicht niet kan terugkeren naar België. De kans bestaat ook dat ik een operatie zal moeten ondergaan, maar daar is nog geen uitsluitsel over. In dat geval moet ik naar het ziekenhuis van Nancy overgebracht worden.”

De politie nam ondertussen een verklaring af van Bruno in het ziekenhuis. “Volgens de politie is de kans groot dat ze de dader vinden aangezien ze de zijspiegel van zijn wagen hebben teruggevonden. Het onderzoek loopt volop. Ik heb allerlei verzekeringen waardoor mijn lichamelijk schade zo goed als allemaal vergoed zal worden. Maar ook de materiële en de morele schade is groot. Door het ongeval kan ik nu niet voor mijn vrouw zorgen en dat doet meer pijn dan die gebroken botten (zucht).”

Wanneer Bruno het ziekenhuis in Frankrijk zal kunnen verlaten, is niet duidelijk. Er wacht hem een hele lange revalidatie.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier