Update
Brugs verdwijningsdossier na ruim 30 jaar opgelost

Dankzij de Cel Vermiste Personen is in Brugge een verdwijningsdossier uit 1990 opgelost. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd ontdekt in zijn wagen die zondag 31 januari werd aangetroffen in de Damse Vaart.

De auto met het slachtoffer werd zondag bovengehaald uit de Damse Vaart.© JVM
De auto met het slachtoffer werd zondag bovengehaald uit de Damse Vaart.© JVM

Een getuige liet zondag aan de Brugse lokale politie weten dat hij onder water de contouren van een voertuig had opgemerkt in de Damse Vaart. Met behulp van een duiker kon de politie vaststellen dat zich onder water inderdaad een wagen bevond. Uiteindelijk wist de brandweer een oude Ford Taunus uit het kanaal te halen.

De Cel Vermiste Personen wist bijna onmiddellijk de link te leggen met een verdwijningsdossier uit 1990. Die zomer verdween een 38-jarige man uit Brugge spoorloos. Hij was toen voor het laatst gezien met zijn voertuig Ford Taunus.

Identiteitskaart gevonden

Dinsdag werd door de Cel Vermiste Personen verder onderzoek verricht in samenwerking met het identificatieteam, de civiele bescherming en het labo van de Federale Gerechtelijke Politie. Bij een grondige doorzoeking werden in de wagen menselijke resten en persoonlijke spullen van de vermiste aangetroffen.

“Dit is de op één na oudste verdwijningszaak die we met de Cel Vermiste Personen hebben opgelost. Hoewel zo’n zaken natuurlijk altijd triest zijn, geeft het ons wel voldoening om de nabestaanden een antwoord te kunnen bieden”, zegt commissaris Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

Familie verwittigd

“Die persoon stond in onze lijst van mensen die met hun auto vermist zijn. Toen we daar die Ford Taunus uit het water zagen komen, hebben we meteen de link gelegd. Als dan ook de nummerplaat naar boven komt, gevolgd door een identiteitskaart, dan weet je dat het klopt.”

“De mensen van de lokale politie Brugge hebben dan de familie op de hoogte gebracht. Die man had kinderen die nog heel klein waren op het moment van zijn verdwijning, ondertussen zijn dat volwassen mensen. Hen een deel van een antwoord kunnen bieden op hun vragen over de verdwijning van hun vader, dat is waarvoor we het doen. ‘Zeg nooit nooit’, is mijn leuze geworden en ze is opnieuw van toepassing op dit dossier.”

Verder onderzoek

“Het onderzoek gaat verder, maar er zijn voldoende elementen om aan te nemen dat het inderdaad de verdwenen man uit Brugge betreft die in het voertuig zat op het ogenblik dat de Ford Taunus in het water terechtkwam”, klinkt het bij het parket.

Het parket liet eerder al weten dat van verdachte omstandigheden op het eerste gezicht geen sprake is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.