Bruggeling Kyano (13) herstelt razendsnel na zware val door dak

Kyano Verbrugge met zijn ouders Birger Verbrugge en Isabelle Van Hoorde. © Davy Coghe
Piet De Ville

Het zijn spannende dagen voor Kyano Verbrugghe (13). De jonge Bruggeling viel eind vorig jaar vanop tien meter hoogte door het dak van een verlaten loods, maar herstelt bijzonder goed en snel. “Maandag krijgt Kyano van de dokter te horen of hij terug naar school mag”, zegt zijn vader Birger. “Indien niet dan zal zijn school, Ter Groene Poorte, iedere dag een leraar naar ons thuis sturen om hem een uurtje les te geven.”

Kyano Verbrugghe (13) zakte op zaterdag 22 december door het dak van een verlaten loods in de Pathoekeweg en vocht daarna even voor zijn leven. De jonge Bruggeling is door het oog van de naald gekropen en dat lijkt hij ook wel te beseffen als we hem thuis opzoeken. Kyano lijkt nog onder de indruk van de gebeurtenis en de hele nasleep en laat vooral zijn vader het woord voeren over de val van tien meter hoog die hem het leven kon hebben gekost.

Kyano knikt wel heftig, als we hem vragen of hij graag terug naar school zou gaan. “Ik zit hier al wekenlang thuis en dat wordt echt saai. Hoewel ik me al behoorlijk goed voel, mag ik het huis niet verlaten. Ik mis mijn vrienden en wil de draad weer oppikken”, vertelt Kyano. Hij loopt school in Ter Groene Poorte en hoopt beenhouwer te worden.

Maandag 4 februari is een belangrijke dag voor Kyano en zijn familie. “Maandag krijgen we van de dokter te horen of hij al dan niet terug naar school kan”, pikt zijn vader Birger in. “Dan wordt er een MRI-scan van zijn volledige lichaam gemaakt. We zijn al heel veel bij dokters langs geweest en er zullen nog heel wat bezoeken volgen, maar dit wordt wel een erg belangrijke afspraak. Samen met Kyano hoop ik dat hij terug met de lessen en de praktijk kan aansluiten, maar dat kan natuurlijk niet geforceerd worden. Het ziet er sowieso niet naar uit dat hij zijn schooljaar zal verliezen.”

Kyano weet maandag of hij weer naar school mag. Mag dat nog niet, dan zal er dagelijks een leraar langskomen

“Ik heb intussen al contact gehad met de school en ze zijn heel meewerkend en behulpzaam. Als Kyano binnenkort niet terug naar school mag van de dokter, dan zal de school iedere dag een leraar naar ons thuis sturen om hem een uurtje les te geven. Zodat hij niet te fel achterop geraakt. Heel mooi van de school dat ze dit willen doen.”

Speelvogel

Wie Kyano zo rustig in de zetel ziet zitten en geen voorkennis heeft, zou niet kunnen vermoeden dat hij nog geen zes weken geleden een heel zware val maakte. De jongen liep toen twaalf breuken in het gezicht, een klaplong, een gescheurde milt en een verbrijzelde pols op. Nu doet op het zicht niets daar nog aan herinneren. Even vermoeden we dat een verband rond zijn voet nog een uitloper is van die valpartij, maar zelfs dat blijkt niet het geval. “Kyano zal altijd wel een beetje een speelvogel blijven en hij is met zijn voet blijven haperen aan een scherp voorwerp toen hij hier thuis langs de verhuisdozen liep”, verduidelijkt zijn vader. “Maar dat herstel is inderdaad opmerkelijk. Het opmerkelijkste voorbeeld is misschien wel zijn linkerpols. Die was volledig door. Onlangs heeft de dokter het gips en de pinnen die er in waren gestoken verwijderd en zijn pols functioneert weer perfect. ‘Het is opmerkelijk, dat lijkt wel een compleet nieuwe pols’, zei de dokter, die duidelijk ook verbaasd was. Mijn zoon moet dus een wel erg kloek gestel hebben.”

Lachen lukt moeilijk

“Waar hij wel nog mee kampt is dat een deel van zijn gezicht nog wat stram en stijf is”, vervolgt Birger. “Dat merk je vooral als hij lacht of zou willen lachten. Volgens de dokters komt dat door een zenuwbaan die geraakt is, maar dat zou normaal gezien met tijd ook moeten herstellen. De scheur in zijn milt is intussen ook goed aan het dichtgroeien. Het meest delicaat is misschien nog de gehoorschade. Hij hoort wel behoorlijk, maar toch iets minder. Om dat volledig te herstellen zou een toch wat delicate operatie nodig zijn bij de hersenen. Ik laat het aan Kyano zelf of hij dat wil.”

“Mijn gehoor is zo slecht niet; ik kan dit gesprek immers perfect volgen”, stipt Kyano aan. “Ik zou het liever zo laten want ik ben toch niet helemaal gerust in zo’n operatie.” Het ziet er al bij al dus goed uit voor Kyano, maar toch zal de sportieve en avontuurlijke kerel nog een tijdje op de tanden moeten bijten. “Ik was voor het ongeluk van plan om te beginnen met boksen, maar dat zal dus nog niet voor direct zijn. Ook het voetbal – ik speel bij KSK Steenbrugge – zal nog even moeten wachten”, beseft Kyano.

“Hij mag zeker 7 tot 8 maanden geen contactsporten beoefenen”, weet zijn vader. Als we tot slot aan Kyano vragen of en welke lessen hij heeft geleerd uit het voorval aarzelt hij wat… “Hij spreekt er niet graag over”, komt zijn vader tussen. Uiteindelijk komt het er toch uit: “Ik zal altijd wel wat avontuurlijk blijven, maar die grote hoogtes zal ik toch niet meer opzoeken…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.