Brandweer Westhoek maakt de balans op van storm Odette

De brandweer werkte bijna 700 interventies af. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Storm Odette was een forse dame die brandweer Westhoek heel wat werk bezorgde het afgelopen weekend. Zowel vrijdag, zaterdag en zondag waren er heel wat ploegen op pad voor diverse interventies voor stormschade.

Voornamelijk de Westkustgemeenten en het poldergebied kregen het hard te verduren. Bomen in blad, hevige regenval en felle rukwinden stonden garant voor een heleboel omgevallen bomen en afgekraakte takken. Daarnaast kwamen er meldingen voor wegwaaiende dakbedekking, isolatiepanelen, werfhekkens, wegsignalisatie…

Kristof Louagie, diensthoofd Communicatie: “Onze ploegen werkten meer dan 619 interventies af voor stormschade en wateroverlast. Naast deze interventies werkten de brandweerposten nog 68 andere noodoproepen af voor het redden van dieren, van brand tot verkeersongevallen.”

Omgevallen bomen

“Als we even terugblikken op de vier voorjaarsstormen, waarbij Koksijde er toen ook flink van langs kreeg: tijdens die vier stormen hadden we toen alles bij elkaar minder dan de helft interventies dan bij Odette! Ook deze keer kreeg Koksijde het weer erg te verduren. Daar noteerden we dit weekend 265 interventies. Ter vergelijking: in Alveringem waren er 12, waar Odette echter wel heel venijnig uit de hoek kwam. Toen onze brandweermannen een omgevallen boom aan het opruimen waren die dwars over de weg lag, sneuvelde er toevallig op hetzelfde moment een tweede boom die op hen terechtkwam! Gelukkig vielen de verwondingen mee…”

Om de opsomming compleet te maken: in de Panne waren er 89 interventies, in Diksmuide 28, in Heuvelland 10, in Houthulst 7, in Ieper 31, in Koekelare 15, in Kortemark 16, in Langemark-Poelkapelle 5, in Lo-Reninge 9, in Mesen 1, in Nieuwpoort 114, in Poperinge 13, in Veurne 33, in Wervik 6 en in Zonnebeke 4.

Hoge windsnelheden

“Deze cijfers zijn gebaseerd op de ingevoerde interventies op het niveau van de zonale dispatching en kunnen eventueel nog iets afwijken op basis van de rechtstreekse meldingen aan de brandweerposten. Bijna alle interventies waren afgewerkt voor het einde van het weekend. De rest volgt in de loop van deze week, net als de ‘nazorg’.”

De kustgemeenten deelden het zwaarst in de brokken. Vooral uit Koksijde, Nieuwpoort en De Panne kwamen veel oproepen. Kristof Louagie had een logische verklaring voor het torenhoge aantal interventies in Koksijde: “Daar werden de hoogste windsnelheden gemeten, wat natuurlijk voor veel schade zorgde. Koksijde is ook een groene gemeente, met veel bomen in blad. De combinatie met wind en regen zorgde voor desastreuze gevolgen. Zeker zaterdagavond kwamen er extra veel oproepen uit Koksijde, Oostduinkerke, maar ook uit Veurne door de enorme wateroverlast.”

“Er waren ook veel zandophopingen aan de kust, maar dan is de tussenkomst van de brandweer eigenlijk niet vereist. Om daar het openbaar domein weer vrij te maken is de inzet van technische diensten met bulldozers nodig. De oproepen uit het binnenland waren meer gespreid. In elk geval willen we alle medewerkers bedanken voor hun puike prestatie en hun oneindige doorzettingsvermogen om de bevolking in nood te helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier