Brandweer redt acht vaarzen uit afwateringsgracht

Archiefbeeld van DRT-team. © JH
Redactie KW

De brandweer van Leke en het speciale Dierenreddingsteam (DRT) kregen gisterenavond een bijzondere opdracht voor de kiezen. Ze moesten liefst 8 jonge koeien tegelijk redden die in een afwateringsgracht naar de IJzer waren gesukkeld.

Het was een radeloze landbouwer uit Keiem die dinsdagavond rond 21.10 uur de brandweer opbelde. De man was toen al twee uur lang op zoek naar zijn koeien. Het ging om een kudde van acht jonge vaarzen.

Dat zijn jonge vrouwelijke koeien die nog niet gekalfd hebben. Ze zijn elk 300 tot 400 kilogram zwaar. De dieren bleken allemaal tegelijk uit de weide te zijn ontsnapt en hadden het op een lopen gezet.

Afwateringsgracht naar de IJzer

De landbouwer zocht twee uur lang de hele buurt af maar vond de koeien maar niet. Uiteindelijk trof hij ze aan in een diepe gracht langs de Tervaetestraat in Keiem. Het gaat om een afwateringsgracht die naar de IJzer loopt.

De acht koeien zaten opeen in de 30 centimeter diepe sloot en waren met hun poten weggezakt in het slijk. Bovendien waren de dieren vanaf de straat door de begroeiing amper zichtbaar.

Ze hebben dus veel geluk gehad dat de landbouwer bleef zoeken en hen uiteindelijk opmerkte. Een post van brandweer Leke met een officier was al eerste ter plaatse maar de koeien zonder speciale hulp op het droge hijsen was onmogelijk.

Hijsbanden en liftsysteem

Daardoor kwam het speciale Dierenreddingsteam (DRT) van de brandweerzone Westhoek ter plaatse. Intussen haalde de landbouwer zijn verreiker en een beestenkar om de dieren op te laden.

Met vereende krachten en behulp van hijsbanden en een liftsysteem konden alle dieren snel terug op het droge worden gebracht. Dat ging zelfs bijzonder vlot want nauwelijks twee uur later was de interventie afgelopen en stonden de dieren alweer te grazen in de weide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier