Brandweer levert 7.000 liter water voor koeien die dreigden te verdorsten

© JH
Redactie KW

Ook voor de landbouwers met een veestapel is het bij de extreme aanhoudende hitte alle hens aan dek. Een landbouwer uit Leke nabij Diksmuide moest maandagochtend dringend de brandweer laten komen omdat zijn koeien binnen enkele uren zonder drinkwater dreigden te vallen.

De landbouwer uit de Kruiskalsijdestraat in Leke belde de brandweer even na 8 uur op omdat hij zag dat de grote waterput in zijn weide bijna volledig leeg stond. Het ging om een acute situatie en daarom stuurde de brandweer een tankwagen ter plaatse met 7.000 liter water. Zo kon de put bijgevuld worden en konden de koeien drinken. Anders dreigen ze nog in de voormiddag zonder water te vallen.

7.000 liter is net voldoende om de landbouwer uit de nood te helpen tot hij zelf zijn put terug kan bijvullen. “Want wij gaan niet overal ter plaatse voor landbouwers die vragen om hun putten bij te vullen”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van brandweerpost Diksmuide. “Het moet om een noodsituatie gaan waarbij de dieren in zeer korte tijd zonder drinkwater dreigen te vallen. En zo’n service is dan ook betalend. Het gaat soms om acute watertekorten door de hitte maar ook een breuk in de waterleiding kan een reden zijn waarom wij landbouwers uit de nood gaan helpen. Dat komt enkele keren per zomer voor.”

Varkensboer vroeg 1 miljoen liter water

“In eerste instantie wordt wel nagegaan of de landbouwer de situatie zelf kan oplossen. Bijvoorbeeld door zelf water te gaan oppompen elders of door een aansluiting op het waternet. Het is voor de brandweer immers onmogelijk om de put van elke landbouwer bij te vullen. Zo belde een varkenskweker uit de omgeving van Diksmuide ons vorige week nog op met de vraag of we zijn put van 1 miljoen liter water konden vullen. Hij dreigde immers over een aantal dagen zonder water te vallen. Dat hebben we geweigerd. Niet alleen omdat de landbouwer zelf nog tijd had om de nodige maatregelen te treffen maar ook omdat het voor ons onmogelijk is om 1 miljoen liter water te gaan leveren. Onze tankwagens kunnen 8.000 tot 12.000 liter water bevatten. Zoiets is geen opdracht voor de brandweer. Maar dieren in nood gaan we uiteraard wél altijd helpen”, besluit de kapitein. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier