Brandweer heeft drie uren nodig om nukkige varkens te redden in Jonkershove

© JH
© JH
Redactie KW

De brandweer en het speciale Dierenreddingsteam (DRT) van brandweerpost Diksmuide-Leke heeft er een vermoeiende middag op zitten. Ze waren meer dan drie uren bezig om twee ‘temperamentvolle’ zeugen uit een kleine aalput te redden in Jonkershove. De varkens van zo’n 180 kilogram zwaar werkten niet echt mee.

Rond 12.20 uur merkte een landbouwer van een bedrijf langs de Woumenstraat in Jonkershove nabij Houthulst op dat twee grote zeugen in de aalput waren gevallen. De roostering van de put was weggezakt waardoor de varkens ongeveer een anderhalve meter lager terecht kwamen en in de aal onder de put rondliepen. De brandweer van Houthulst ging ter plaatse maar riep meteen versterking op van het DRT-team. Die is gespecialiseerd in het redden van dieren en heeft veel ervaring met het redden van varkens. Maar ook zij stonden voor een zware klus.

Nukkige varkens

Het ging immers om twee zeugen van rond de 180 kilogram. Die worden op de boerderij gehouden om biggetjes voort te brengen. Ze verschillen daarin van karakter met andere varkens want ze staan er om bekend veel temperamentvoller tot zelfs agressief te zijn. Vijf man van de brandweer had uiteindelijk drie uren nodig om de varkens te redden. De dieren werkten helemaal niet mee, verhinderden dat er een strop rond de borst kon gehangen worden en duwden op volle kracht in op de brandweer. Bovendien konden de varkens vrij rondlopen onder de roostering van de put, maar moesten de brandweermannen door de geringe hoogte rond kruipen. Pas na drie uren was de interventie afgerond en konden de varkens naar boven getakeld worden. Ze verkeren beiden in goede staat terwijl de brandweermannen vrij afgepeigerd naar de kazerne trokken. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.