Zware uitslaande brand vernielt voormalig KTA-gebouw in De Panne, brandweer voorkomt erger

De vlammen sloegen uit het dak van het voormalige KTA-gebouw.© José Tyteca
De vlammen sloegen uit het dak van het voormalige KTA-gebouw.© José Tyteca
Redactie KW

Een zware brand vernielde zaterdagnacht het leegstaand schoolgebouw Repos op de campus van Scholengroep Westhoek aan de Sint-Elisabethlaan in De Panne. Er was niemand aanwezig en de brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar andere gebouwen, waardoor de leerlingen maandag gewoon naar school kunnen. Hoe de brand kon ontstaan is een groot vraagteken. De elektriciteit werd er onlangs afgesloten voor de sloop.

Toen Brandweer Westhoek zaterdag even na 23 uur ter plaatse kwam, sloegen de vlammen uit de bovenste verdieping. Er was veel volk en materiaal nodig om de brand de baas te kunnen. “Omdat de noodcentrale 112 meerdere meldingen had ontvangen kwam de brandweer met twee voertuigtreinen ter plaatse met 4 autopompen, 2 tankwagens, 2 ladderwagens en 2 commandovoertuigen”, zegt Kristof Louagie, communicatieambtenaar van Brandweer Westhoek.

“Er werden bijkomend nog 4 extra tankwagens, 1 autopomp en 1 ladderwagen ter versterking gevraagd. Er zijn ongeveer 52 brandweerlui ter plaatse van brandweerposten De Panne, Koksijde, Oostduinkerke, Veurne, Nieuwpoort en Lo-Reninge.”

Lesgebouwen

De brandweer kon verhinderen dat de vlammen oversloegen naar andere schoolgebouwen, die wel nog gebruikt worden. Op de campus zijn de secundaire school GO! atheneum Calmeyn en centrum voor volwassenenonderwijs CVO Cervo-Go gevestigd.

Evelyne De Spriet, directeur van Cervo-Go, kwam zaterdagnacht met adjunct-directeur Els Vannecke en technisch adviseur-coördinator Tony Vandercruysse ter plaatse. “De lesgebouwen van CVO Cervo-Go en atheneum Calmeyn bleven onaangeroerd. De lessen kunnen maandag conform de geldende coronamaatregelen gewoon doorgaan”, aldus De Spriet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Het brandend gebouw was ooit een internaat, maar staat al jaren leeg. Het gebouw was klaargemaakt voor de sloop. In de voorbije kerstvakantie werd de elektriciteit afgesloten en de afbraakwerken zouden de komende weken beginnen. Na de sloop wordt deze plek extra vrije ruimte voor onze leerlingen en cursisten op de campus. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. Het is de eerste keer dat we zo’n brand meemaken.”

Meevaller

“De rook waaide gelukkig weg van het centrum”, zegt burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het plan – B). “Het is een meevaller dat dergelijke grote brand gebeurt in een niet-functioneel leegstaand gebouw. Als het dan toch moet branden: liever in zo’n gebouw dan in de achterkeuken van een oud vrouwtje. We bekijken met de school hoe we de site kunnen beveiligen en afsluiten voor de leerlingen.”

Volgens de burgemeester moet het gebouw als verloren worden beschouwd. Het dak en de volledige onderliggende verdieping zijn uitgebrand. Het gebouw kan nog niet worden betreden door een branddeskundige omdat het te gevaarlijk is. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet.

Het blussen zal vermoedelijk nog de hele zondag duren. De brandweer kreeg hierbij steun van het droneteam van politiezone Westkust.

Meer dan 100 jaar oud

Het gebouw, Repos St-Elisabeth , heeft een lange geschiedenis achter de rug. Het werd opgericht in 1911. Het was onder meer een rusthuis en sanatorium voor zieke jonge vrouwen en meisjes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het een medische inrichting voor militairen en een opvangplaats voor bejaarden.

In de Tweede Wereldoorlog namen respectievelijk de Duitse bezetters en de geallieerde bevrijders er hun intrek, waarna het opnieuw een vakantiekolonie werd. In 1957 werd het gebouw onderdeel van het KTA De Panne, waar het internaat, de hotelschool en de kappersschool een onderkomen vonden. (TP/BBO/JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.