Enorme ravage na brand bij tuinbouwbedrijf Warnier in Westkapelle: “Dochters stonden voor vuurzee en konden niets meer doen”

Drie bedrijven werden in de as gelegd.© DM
Drie bedrijven werden in de as gelegd.© DM
Redactie KW

Een verwoestende brand heeft dinsdagmiddag even over 14 uur drie bedrijven bijna volledig in de as gelegd op bedrijventerrein ‘t Walletje in Knokke-Heist. Gewonden vielen er niet, maar de ravage is wel enorm. “Mijn dochters merkten de brand op, maar toen stonden ze al voor een vlammenzee”, zucht Henk Warnier van het getroffen tuinbouwbedrijf.

De precieze omstandigheden en de mogelijke oorzaak van deze zware brand zijn momenteel nog niet duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat het vuur zich heel snel verspreidde. Op de site waren verschillende ontploffingen te horen. De vlammen en rookpluim zijn van kilometers ver te zien. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en proberen de situatie onder controle te krijgen.

“Gewonden zijn er niet”, zegt burgemeester Piet De Groote (GBL). Maar de ravage is enorm. Hij kwam dinsdagmiddag persoonlijk afgezakt naar het industrieterrein om de situatie in te schatten. Al snel was duidelijk dat die ernstig was. Het vuur werd omstreeks 14.15 uur opgemerkt en meteen sloegen de vlammen door het dak. De dikke rookpluim was kilometers ver te zien. Omwonenden werd dan ook gevraagd ramen en deuren gesloten te houden en alle ventilatie uit te schakelen.

Drie bedrijven getroffen

De brand ontstond volgens de eerste vaststellingen bij tuinbouwbedrijf Warnier – al meer dan 30 jaar een begrip in Knokke-Heist. De toegesnelde hulpdiensten probeerden de vlammenzee te blussen, maar dat werd bemoeilijkt door de felle wind. Het vuur sloeg al snel over naar twee nabijgelegen bedrijven, Knokke Storage en Wildspirit. Ook daar is de ravage groot.

De brand zorgde voor een enorme rookpluim.© MM
De brand zorgde voor een enorme rookpluim.© MM

Na een kleine twee uur was de situatie onder controle. “Hoe het vuur ontstond, is momenteel niet duidelijk. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen”, zegt burgemeester Piet De Groote. Het bedrijventerrein bleef urenlang afgesloten voor alle verkeer. Ook het busverkeer moest omrijden. Het AZ Zeno was dan weer enkel bereikbaar via de Natiënlaan.

Persoonlijke bezittingen

Henk Warnier, zaakvoerder van het getroffen tuinbouwbedrijf, is zwaar onder de indruk van de brand. “Hoe of waar de brand precies ontstond, weet ik echt niet. We waren er kort voordien nog geweest”, zucht hij. “Mijn dochters waren aan het werk in de burelen en merkten het vuur als eerste op. Maar toen was er al geen blussen meer aan. Het was een vlammenzee.”

Voor het tuinbouwbedrijf betekent de brand een ramp. “Onze hele planning valt in het water. Alle werkkledij, de machines … alles ging in vlammen op. Zelfs de persoonlijke bezittingen van het personeel in de lockers zijn verloren”, getuigt hij. “Het is een cliché, maar ik ben in de eerste plaats opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen.” (JVM/MM)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.