Zware brand legt meerdere kmo’s in de as: “We hadden schrik, het vuur was zó dichtbij”

Redactie KW

In de Gulden Peerdenstraat in Assebroek is vrijdagmorgen rond 3 uur brand uitgebroken in de voormalige gebouwen van drukkerij Van Damme. Acht bedrijven gebruikten het gebouw als opslagplaats. “Natuurlijk hadden we schrik. Het vuur was zó dichtbij”, reageren buurtbewoners.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De loods van de vroegere drukkerij is nu onderverdeeld in verschillende units en er zijn meerder kmo’s gehuisvest. De omstandigheden waarin de brand ontstond zijn nog onduidelijk.

De brandweer kwam met veel en groot materiaal ter plaatse en bestreed de brand, die bijzonder fel woedde, van op meerdere fronten. Af en toe was er ook een ontploffing te horen.

Het was de bewoner van een appartement dat grenst aan de loods die het vuur als eerste opmerkte. De man was vroeg opgestaan om te gaan werken en zag plots een dikke rookpluim opstijgen en merkte ook vlammen op. Daarop alarmeerde hij de hulpdiensten.

De brandweer van Brugge snelde ter plaatse en kreeg hulp van de korpsen van Oostkamp, Torhout en Knokke-Heist om de vlammenzee te bestrijden. Bij hun aankomst sloegen de vlammen al metershoog uit het dak.

Beangstigend

Volgens een buurtbewoonster verspreidde het vuur zich razendsnel. “Het was echt beangstigend om te zien”, zegt de vrouw. De brandweerlui hadden dan ook heel wat werk om de brand onder controle te krijgen. Dat er in de loods heel wat brandbaar materiaal stond, maakte de klus niet eenvoudiger. “Het was geen evidente opdracht”, bevestigt postoverste Jeroen Bonte.

In de tussentijd ging de politie in de buurt de bewoners waarschuwen. “Ze stonden in het midden van de nacht plots aan onze deur”, zegt Nele Vermoere, die aan de achterzijde van de loods woont.

Vijf woningen ontruimd

“Op dat moment zagen we de vlammen en beseften we dat de situatie ernstig was.” Nele besloot meteen zelf te vertrekken om elk risico te vermijden. Vijf woningen in de nabijgelegen Van Steenestraat werden ontruimd omdat de rook die richting uitwaaide. Alle buurtbewoners konden indien gewenst terecht in het dienstencentrum in Daverlo.

Bij daglicht werd pas duidelijk hoe fel de brand van afgelopen nacht gewoed heeft. Het dak is volledig vervormd en op sommige plaatsen gesmolten. Binnen is de ravage compleet.

De bedrijven, waaronder een schildersbedrijf, een afdeling van de stadsschouwburg van de stad en de logistiek van het bedrijf dat toeziet op foutief geparkeerde auto’s, zijn volledig vernield.

Het nablussen zal nog een tijd noodzakelijk zijn. Nadien komt een branddeskundige ter plaatse om de juiste toedracht van de brand te bepalen. “Het is al bij al nog meegevallen”, reageert burgemeester Dirk De fauw die ter plaatse kwam.

“Was dit gisteren met de stormwind gebeurd, dan had het waarschijnlijk anders uitgedraaid. Nu zat de wind goed en is er geen schade aan huizen.”

Ook hij zag dat de ravage aan de loods van 1.500 vierkante meter gigantisch was. “Een achttal bedrijven gebruikten de loods als opslagplaats. Alles is vernield. Eigenlijk is de loods klaar om gesloopt te worden”, aldus De fauw.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De brandweer kon uiteindelijk de omliggende huizen vrijwaren. Via BE-alert werd alle omwonenden gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. Uiteindelijk bleek dat er geen giftige stoffen waren vrijgekomen.

De brandweer was nog uren in de weer met nablussen. Hoe de brand precies ontstond, zal een branddeskundige moeten uitmaken. Gewonden vielen er niet. (JVM/MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.