Zware brand in afvalverwerkend bedrijf in Menen

Christophe Lefebvre

Donderdagmorgen ontstond er een hevige brand op de terreinen van afvalverwerkend bedrijf Galloo in Menen. Er ontstond meteen een dikke rookpluim die tot kilometers ver zichtbaar was. Het centrum van Menen kreeg te kampen met geur- en rookhinder waarop Be-Alert in werking trad.

Volgens communicatieverantwoordelijke Jasper Torreele ontstond de brand kort na 5:30 uur. “Om een nog onbekende reden is de buitenopslag van gedepollueerde wasmachine in brand gevlogen. Meteen werden alle veiligheidsprotocollen in werking gezet en werden de hulpdiensten ter plaatse geroepen. Hoe de brand is kunnen ontstaan is een absoluut raadsel want dergelijk afval kan helemaal niet zelf gaan ontbranden. Dit zal dus nog verder onderzocht moeten worden.”

In geen tijd kreeg de site te maken met een indrukwekkende vlammenzee, die het uiterste van de brandweer vroeg. Korpsen van Menen, Lauwe, Wervik, Wevelgem, Gullegem en Kortrijk kwamen ter plaatse. “De opslag van de wasmachines gebeurt in buitenlucht aan de achterzijde van onze terreinen” verklaart Jasper. “De hulpdiensten hebben zich eerst gefocaliseerd op het vrijwaren van de omliggende gebouwen, met succes! Het schroot zelf is hopeloos verloren en kan door ons niet meer gerecupereerd worden. Volgens de eerste informatie die we van de brandweer kregen zal er nog een eindje nageblust moeten worden. De brand zelf is volledig onder controle”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
 © CLL
© CLL

De Menenaars werden wakker in straten met een fikse geurhinder. “Daarin kunnen we iedereen geruststellen, de rook is absoluut niet giftig” klinkt het. “Een brand met dergelijk afval gaat inderdaad gepaard met heel wat rookontwikkeling maar alle toxische stoffen zijn reeds verwijderd. Verschillende metingen van de brandweer hebben dit ondertussen al bevestigd en er zal nog voortdurend verder worden gecontroleerd. Wij zijn alvast opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De werking van het bedrijf zelf zal deze voormiddag nog hinder ondervinden maar we hopen tegen de namiddag terug volledig operationeel te zijn.”

Vanwege de rook- en geurhinder in het centrum besloot Menens burgemeester Eddy Lust Be-Alert in te schakelen. Alle inwoners kregen een SMS toegestuurd met de vraag ramen en deuren gesloten te houden. Iets voor 11 uur kwam een nieuwe Be-Alert dat ramen en deuren opnieuw open mochten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.