Zolderverdieping vernield na brand in Menen, gezin moet onderdak zoeken

Brandweerploegen van over de hele zone repten zich ter plaatse.© CLL
Brandweerploegen van over de hele zone repten zich ter plaatse.© CLL
Christophe Lefebvre

Vrijdagavond brak brand uit in de Esplanadestraat in Menen. Hoewel de brandweer snel ter plaatse was, konden ze niet vermijden dat de zolderverdieping door de vlammen werd verslonden. Het gezin met vijf kinderen raakte niet gewond maar moet tijdelijk ander onderdak zoeken.

Het vuur werd door de kinderen zelf ontdekt. “Rond 19.15 uur kwamen ze in paniek naar beneden gelopen want er waren vlammen in hun kamer” klinkt het bij de moeder. “De zolderverdieping werd omgebouwd tot 2 slaapkamers en daar moet er blijkbaar iets fout gelopen zijn met de stopcontacten. We zijn meteen naar buiten gelopen en hebben hulp gezocht bij de buurman. Hij probeerde zelf nog met een brandblusser het vuur te doven maar dat was onmogelijk. Er was overal heel veel rook en zelfs op straat was het zichtbaar.”

Tijdelijk onbewoonbaar

Brandweerploegen van over de hele zone repten zich ter plaatse, maar konden niet vermijden dat de bovenverdieping hopeloos verloren was. “Toen onze manschappen de woning binnen trokken, stonden de twee kamers onder het dak in lichterlaaie” verklaart de brandweerofficier ter plaatse. “Ze kregen te kampen met een dikke rook, maar toch slaagden ze erin het vuur niet naar de rest van de woning te laten overslaan. Helaas konden we niet vermijden dat de volledige zolderverdieping ten prooi viel aan de vlammen. De woning is dan ook tijdelijk onbewoonbaar, het is onmogelijk om hier de nacht door te brengen.”

Verhitte stekkerdoos?

Over de oorzaak spreekt hij liever niet uit, al zijn er enkele aanwijzingen. “We kunnen enkel veronderstellen dat het hier gaat om een brand met een accidentele en technische oorsprong”, klinkt het. “Waarschijnlijk moet een stekkerdoos van een verwarmingstoestel verhit zijn geraakt en zo is de bal aan het rollen gegaan. De bewoners van het pand hebben goed gehandeld door zich meteen in veiligheid te brengen.”

Onderkomen

Schepen Renaat Vandenbulcke kwam ook ter plaatse en zette de gemeentelijke machine meteen in werking. “Het pand werd aan de bewoners verhuurd via het sociaal verhuurkantoor”, laat hij weten. “De woning is onbewoonbaar en we kunnen die mensen niet op straat laten slapen. De sociale diensten van de stad zijn volop aan het werk om voor het gezin een passend onderkomen te zoeken.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.