Woning tijdens renovatiewerken vernield door dakbrand, opvang voor gezin

Redactie KW

Een zware dakbrand vernielde zaterdagmiddag de woning die Bart ‘D Hulster (29) en Claudia Cogghe (31) momenteel aan het verbouwen zijn in Diksmuide. Het koppel woont er met hun dochtertje Elle (1). Tijdens de roofingwerken op het dak ging het verkeerd. “We hopen dat we de werken snel kunnen hervatten want het blijft onze droom om op het einde van het jaar klaar te zijn”, zegt het koppel.

Zaterdag rond 15 uur was een aannemer bezig in het huis in de Nieuwmolkenkaasstraat in Diksmuide, waar Bart en Claudia al wonen. Achteraan de woning wordt een grote uitbreiding bijgebouwd in houtskeletbouw. Op dat dak voerde een aannemer roofingwerken uit. Wellicht sprongen gensters van de branders over op het onderdak van het bestaande zadeldak. Bij aankomst van de brandweer van Diksmuide en Houthulst stond het achterste deel van het onderdak al in lichterlaaie.

Opvang in hotel

“Eind 2019 kochten we het huis aan, maar we hadden meteen plannen voor verbouwingen”, zeggen eigenaars Bart ‘D Hulster (29) en Claudia Cogghe (31). Ze wonen er samen met hun dochtertje Elle (1). “ Dit voorjaar zijn we begonnen met de verbouwingen. Dat liep tot nu toe redelijk vlot. Omdat we momenteel de benedenverdieping verbouwen en uitbreiden, wonen we boven. Het is daar dat het dak is beginnen branden”

We merken dat de schade beneden al bij al meevalt, maar boven is het erger. We zullen het dak sowieso moeten vervangen. We hopen dat we eind dit jaar zoals gepland in ons vernieuwde huis kunnen wonen. Dankzij onze verzekering kunnen we nu voorlopig in het Pax hotel verblijven.”

Lastige bluswerken

De brandweer verklaarde het huis voorlopig onbewoonbaar. “Bij onze aankomst situeerde de brand zich achteraan”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide. “Het bleek dat het onderdak wellicht door gensters was beginnen smeulen. De brand zette zich verder op isolatie en pannenlaten. Omdat de dakbedekking bestaat uit een soort composiet dakpannen die allemaal aaneenhangen was het niet evident die te blussen.”

“Toch is de brand voornamelijk in het onderdak gebleven. We probeerden zo weinig mogelijk bluswater te gebruiken om vooral de benedenverdieping te sparen. Na afloop hadden we nog een tweetal uur werk om het volledige dak te bedekken met zeilen, ook al omdat er nadien onweer was aangekondigd.” Het parket stuurde geen deskundige ter plaatse want het ging duidelijk om een accidentele oorzaak. (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten