Windmolen op zee vat vuur

© gf
© gf
Hannes Hosten

Donderdagavond schoot een windturbine van het offshore windmolenpark Belwind in brand. “Dit is heel uitzonderlijk en het zal maanden duren om achter de oorzaak te komen”, zegt ceo Eric Antoons van Belwind.

“Donderdag rond 18.45 uur vatte de nacelle van de windmolen vuur. Dat is de ‘autobus’ bovenop de mast, waar de wieken aan verbonden zijn, eigenlijk de machinekamer”, legt Eric Antoons uit. “Het beveiligingssysteem van de windturbine zorgde voor een onmiddellijke uitschakeling. Wijzelf en de onderhoudsploeg van windturbinebouwer Vestas, die op een schip in de buurt was, werden meteen gewaarschuwd. De onderhoudsploeg ging ter plaatse en merkte de rookontwikkeling.”

“De nacelle is volledig uitgebrand”, aldus Eric Antoons. “Het is hoogst uitzonderlijk dat dit gebeurt. Wij hebben het nog nooit meegemaakt, maar ook in de hele windmolenindustrie komt dit maar heel zelden voor. Het is nog te vroeg om een oorzaak aan te wijzen, het onderzoek zal nog weken of maanden duren. Het zal al een hele oefening zijn om vandaag een ploeg ter plaatse te sturen zonder enig veiligheidsrisico te lopen.”

“Het Belwind-park werd gebouwd in 2009-2010 en ligt zo’n 45-50 km voor de kust. Die windmolens zijn nu dus ruim tien jaar oud, maar nog geenszins versleten. Ze moeten normaal nog 10 tot 15 jaar meegaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.