Walter uit Zarren vecht tegen corona en verliest nu ook huis in woningbrand

Redactie KW

In Zarren nabij Kortemark is een woning in de Kruisstraat zaterdagavond volledig uitgebrand. “Het zijn rampmaanden”, zucht bewoner Walter (71). “Eerst een slechte operatie, daarna corona en nu ons huis kwijt.”

De brandweer van Kortemark heeft er een drukke zaterdagnacht opzitten. Rond 22.00 uur bestreden ze een uitslaande brand in de Kruisstraat in Zarren. “We kregen een oproep over een schouwbrand maar bij aankomst was die uitslaand”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde van post Kortemark.

“We riepen versterking op, onder andere van tankwagens omdat er in die straat weinig water is. Het huis is nagenoeg volledig uitgebrand.” Het gaat om de woning van bewoners Walter Elskens (71) en zijn vrouw Carine Frederik (63) die het twee jaar huren. Zij verwittigden zelf de hulpdiensten.

Houtblokken in kachel

“Omdat het toch wat frisjes was, gooiden we ’s avonds nog twee kleine houtblokken in de kachel”, vertelt Walter. “Om 22 uur, toen we wilden slapen, was die kachel al zo goed als uit. Plots loeide de rookmelder boven. Maar toen we gingen kijken was er niet veel te zien. Heel vaag roken we wel een brandgeur, maar zeker waren we niet omdat mijn longen niet zo oké zijn. Dus belden we toch de brandweer”, aldus de bewoner.

“Toen we net de oproep deden zagen we plots vlammen uit ons dak slaan. Het is vervolgens razendsnel gegaan.” Volgens de brandweer waren er veel houten planchetten aanwezig in de woning waardoor het vuur zich van zolder razendsnel verspreidde doorheen het huis. Het vuur woedde toen al lang op zolder. Op nauwelijks een kwartier tijd stond ook de benedenverdieping in lichterlaaie.

Echte rampmaanden

“Eigenlijk mogen we nog van geluk spreken”, zegt Walter. “Want hadden we geen rookmelder gehad, zouden we gaan slapen zijn boven zonder iets gemerkt te hebben. Maar de tegenslag mag nu echt stoppen. Het zijn echte rampmaanden. In augustus werd ik geopereerd aan mijn prostaat maar dat is niet zo goed verlopen. Ik heb er nog steeds last van. En in oktober werd ik geveld door corona.”

“Volgens de dokters verloor ik 10% van mijn longvolume. Ik zat zelfs nog steeds in quarantaine thuis. En nu deze brand. We zijn alles kwijt binnen, alles”, zegt Walter aangeslagen. Het oude koppel krijgt voorlopig onderdak in de nabijgelegen vakantiewoning van dezelfde eigenaar als hun huurhuisje. Dat zal door de grote schade mogelijks afgebroken moeten worden.

(JH)